brojač poseta

недеља, 01. новембар 2009.

Sve o svinjskom gripu: Kako je stigao? Kako da se zaštitite?

1. Stručnjaci se danas slažu da u većini slučajeva nema potrebe za odlazak u bolnicu. Dovoljno je pridržavati se uobičajenih pravila, kao i kod lečenja običnog gripa, a bolničko lečenje je potrebno samo u određenim uslovima

s1
svinjski grip, simptomi

Simptomi

- glavobolja, groznica, suvi kašalj
- bol u grlu
- bolovi u mišićima i zglobovima
- opšta malaksalost
- viša od 38 stepeni C - temperatura naglo raste prva 24 sata, a može potrajati i nedelju dana

Komplikacije

- upala uha
- upala pluća i bronhitis
- grčevi, toksični šok, Rejev sindrom, upala srčanog mišića
- Gilen-Bareov sindrom
- Encefalop (oštećenje mozga)

svinjski grip

2. Za odrasle se bolničko lečenje preporučuje ako postoje teži zdravstveni problemi (upala pluća, bronhitis, neka druga ozbiljna upala, šećer, bolesti srca, problemi u radu bubrega ili jetre). Smeštaj u bolnicu dolazi u obzir i ako obolela osoba ima više od 65 godina, ako je smušena, gubi svest i ima puls brži od 160 otkucaja. Bolničko lečenje je poželjno i kada se oboleloj osobi ne može pružiti kućna nega.

3. Za decu ne postoji određena granica za koju se preporučuje bolničko lečenje, već sve zavisi od zdravstvenog stanja. Ako dete boluje do astme, neke bolesti srca ili od dijabetesa, pedijatru je dovoljno da ga malo pažljivije pogleda i odmah uoči mogućnost komplikacija (recimo bronhitis)

4. Bolničko lečenje je potrebno kada je dete izgubilo puno tečnosti (dehidrirano), ako ima grčeve, ako je mlađe od tri meseca, ako i inače ima ozbiljnije zdravstvene probleme ili mu porodica ne može omogućiti adekvatnu negu kod kuće. O tome će odlučiti lekar.

Zaštitne maske preporučljive, ali ne i obavezne

Epidemiolozi i apotekari imaju različit stav o tome da li je nošenje epidemioloških maski neophodno u ovom trenutku, kada je u Srbiji evidentno postojanje više slučajeva novog gripa. Predsednica Saveza privatnih apotekara Srbije Aleksandra Salom smatra da bi epidemiološke maske trebalo da nose svi građani i zaposleni u javnim službama, ali je kazala da u Srbiji, za sada, nije povećana potražnja za tim maskama. Član radne grupe za grip, epidemiolog Veljko Đerković, međutim, smatra da su maske na ulicu nepotrebne.

s2
svinjski grip, istorijat

Kratka istorija

1. Svinje na farmama na severoistoku Meksika obolele su od gripa A (H1N1). U isto vreme, svinje su se zarazile ptičijim i virusom običnog gripa

2. U organizmu svinje nastao je „hibridni virus". Taj virus je prešao na ljude koji su bili u kontaktu sa svinjama

3. Novi virus je počeo lako da se širi kontaktom među ljudima

- Obična hirurška maska kroz dva sata više nije delotvorna, jer se ovlaži i propušta kapljice i viruse. Maske se mogu koristiti u kućnoj izolaciji ukoliko se neguje oboleli od novog gripa. Građanima koji su profesionalno izloženi riziku, odnosno oni koji dolaze u stalni kontakt sa obolelima, maske bi trebalo da budu obaveza. Maske se mogu upotrebiti i kada neko za koga se sumnja da je oboleo od novog gripa dođe u zdravstvenu ustanovu - kaže dr Đerković.

a

Kako se zaštititi

1. Perite ruke
2. Izbegavajte veći broj ljudi
3. Prekrijte usta dok kašljete
4. Dezinfikujte prostor i površine
5. Zaštitite druge

Ukoliko sumnjate da imate simptome gripa, pokrijte usta maskom i svojim kolima idite kod lekara, izbegavajući kontakte sa drugim ljudima

Savet: Ako obolite, bolje da ostanete kod kuće!

U slučaju proglašenja epidemije, u svakom segmentu društva postoje planovi i mere koji su slični onima koji se primenjuju u slučaju vanrednog stanja, kaže za Press epidemiolog Veljko Đerković, član Radne grupe za borbu protiv novog gripa.

- Svi moraju da prihvate ideju da ukoliko obole od gripa, oboljenje ne treba da šire u kolektivu, već da ostanu kod kuće. U tom slučaju moraju da funkcionišu svi segmenti društva - i gradski saobraćaj, i proizvodnja mleka, i transport, i banke, a da posao obolelih preuzimaju zdravi. Za to postoje akcioni planovi i mi se pripremamo za takve situacije - rekao je Veljko Đerković.

b1

Jedan zarazi sedmoro

Broj potvrđenih slučajeva novog gripa koji saopštava Institut „Torlak" nije isto što i broj obolelih i zaraženih, koji može da bude višestruko veći, kaže dr Nada Milić.

- Na jednog registrovanog, u slučaju sezonskog gripa, obično dolaze do tri zaražena, a kod novog gripa zaraznost je veća i iznosi pet do sedam osoba na jednog obolelog - ističe dr Milić.

Нема коментара: