brojač poseta

недеља, 01. новембар 2009.

Od 162 obolela u Srbiji troje u teškom stanju

U Srbiji su do sada portvrđena 162 obolela od novog gripa od kojih se troje nalazi u teškom stanju. Dvoje od njih smešteno je u Kragujevcu, a jedan u Užicu

Načelnik Infektivne klinike u Kragujevcu Zoran Todorović rekao je da je obolela studentkinja i dalje priključena na aparate za disanje ali su njene vitalne funkcije stabilne i lekari smatraju da ide ka oporavku.

Prema rečima Todorovića, stanje pedesetogodišnjeg muškarca iz Čačka koji je preksinoć primljen na Intenzivnu negu i dalje je vrlo ozbiljno i teško, priključen je na aparate za disanje i lekari preduzimaju mere intenzivne terapije.

"Ovaj pacijent je primljen u vrlo teškom opštem stanju, sa simptomima novog gripa, a infekcija virusom H1N1 je potvrđena sinoć", rekao je Todorović i dodao da u Kragujevcu nema novih teških slučajeva obolelih od novog gripa.

"Povećan je broj pacijenata sa blažim simptomima infekcije, a na Infektivnoj klinici juče je hospitalizovano šest pacijenata sa lakšim oblikom novog gripa", kazao je Todorović.

Kragujevački Klinički centrar je pored Beograda, Niša i Novog Sada potpuno spreman za zbrinjavanje obolelih od gripa H1N1, podsetio je doktor.

Stanje obolelog četrdesetogodišnjeg vozača iz Požege za nijansu je bolje u odnosu na juče i pacijent je stabilan, rekao je danas zamenik direktora Zdravstvenog centra Užice Zoran Lazović i dodao da se ipak ne može reći da je njegovo stanje značajno bolje.

Lazović je dodao da je pacijent koji se nalazi u izolacionoj jedinici užičke bolnice i dalje priključen na aparat za disanje i da nema temperaturu. Podsetio je da je pacijet primljen u bolnicu u sredu uveče s teškom upalom pluća.

U Užicu nema novih slučajeva novog gripa, ali se povećava broj oboljenja sličnih gripu. Zbog povećanog broja akutnih respiratornih infekcija, od pre dva dana zabranjene su posete u bolnicama u Požegi i Užicu.

U Pirotu je prema rečima načelnice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Radmile Zec registrovan prvi slučaj novog gripa.

"Jedna devojka je primljena s povišenom temperaturom i kašljem zbog čega su njeni uzorci poslati na analizu u 'Torlak'. Sumnje su potvrđene, pa smo danas i dobili potvrdu da je reč o novom gripu. U međuvremenu, devojka se oporavila, nema više povišenu temperaturu i druge tegobe, tako da je puštena na kućno lečenje", kazala je Zec.

Tokom prošle nedelje u Srbiji je registrovano 28 novih slučajeva gripa izazvanih virusom H1N1. U petak su u Čačku i Kraljevu prijavljene epidemija novog gripa u školama.

Нема коментара: