brojač poseta

петак, 13. новембар 2009.

Moguća dejstva vakcine protiv H1N1

U Francuskoj je posle primanja vakcine protiv novog gripa registrovan mogući slučaj retke bolesti perifernog nervnog sistema, saopšteno je u Parizu.

Vakcina protiv gripa (Beta, arhiva)
Vakcina protiv gripa (Beta, arhiva)
Slučaj bolesti čiji je oblik blag, signaliziran je u okviru mera i praćenje neželjenih efekata od nove vakcine, saopštilo je francusko Ministarstvo zdravlja.

U Francuskoj se godišnje od 1.700 do 1.800 ljudi leči u bolnici od Gijen-Bareovog sindroma, bolesti perifernog nervnog sistema, piše u saopštenju i dodaje da je u većini slučajeva ona povezana sa bakterijskom ili virusnom infekcijom, u šta je uključen i grip.

Ministarstvo je navelo da "veza između sindroma i vakcinacije zahteva produbljenu ekspertizu", koju će voditi francuska Agencija za sanitarnu bezbednost zdrastvenih proizvoda.

Ministar zdravlja Rozlin Bašlo se nedavno založila za "potpunu transparentnost u vezi sa neželjenim efektima vakcina protiv virusa A H1N1".

Vakcinacija stanovništva protiv tog virusa počela je juče u Francuskoj. Vakcina je besplatna i nije obavezna.

Rozlin Bašlo se pred kamerama vakcinisala da bi "dala primer", piše u saopštenju Ministarstva i dodaje da će i predsednik Nikola Sarkozi uskoro biti vakcinisan.

Нема коментара: