brojač poseta

четвртак, 05. новембар 2009.

Kusta izbacio ekipu HRT iz Drvengrada

Režiser Emir Kusturica, iznerviran pitanjima novinara Hrvatske televizije (HTV), izbacio je ekipu i zaplenio im snimljeni materijal

Kako danas prenosi HTV, juče je šestočlana ekipa te televizije predvođena urednikom emisije "Nedeljom u dva" Aleksandrom Stankovićem u Mokroj Gori razgovarala sa Kusturicom kako bi snimila ranije dogovorenu emisiju.
Snimanje i razgovor Stankovića sa Kusturicom trajao je 22 minute kada je režiser, iznerviran postavljenim pitanjima, demonstrativno ustao i ne birajući reči, naredio ekipi HTV da napusti selo i da mu preda snimljeni materijal.
Prema navodima Hrvatske televizije, vređanje i maltretiranje trajalo je oko 45 minuta, nakon kojih je ekipa popustila, predala snimljeni materijal i napustila Mokru Goru.
Stanković je ocenio da je zaplena materijala "klasično razbojništvo i čisti lopovluk", te da će HTV od Kusturice tražiti da vrati snimljeni materijal.
Prema Stankovićevim rečima, pitanja koja su iznervirala reditelja odnosila su se na Slobodana Miloševića i Kusturičin odnos s njim.
Upitan zašto je s pokojnim srpskim predsednikom pio viski tokom srpske blokade Sarajeva, Kusturica je odgovorio da nije imao izbora.
Zatim ga je Stanković podsetio da je svojevremeno izjavio da je bilo dirljivo gledati kako Milošević u haškoj sudnici šalje poljupce supruzi Miri i upitao ga hoće li i u Izraelu, u kojem snima idući film, Izraelcima reći kako je bila dirljiva pažnja kojom je Hitler obasipao Evu Braun u Vučjoj jami.
Kako prenosi HTV, Kusturica na to nije imao odgovor, već je upitao Stankovića "zašto mi ne pričamo malo o hrvatskim legionarima koji su ubijali Srbe po Hrvatskoj".
Na Stankovićevo kontrapitanje da ako tako misli, zašto je "svojevremeno opevao Antu Gotovinu, čoveka koji je optužen za ratne zločine u Hagu", Kusturica je uz psovke ustao i naprasno završio razgovor. HTV navodi da tekst te pesme glasi "Ko ne voli Gotovinu uvalim mu osovinu!"

Emir Kusturica se oglasio povodom ovog događaja i izjavio:
"Rukovodeći se načelima dobrog domaćina, ja sam primio hrvatsku ekipu i zato što sam hteo da u negativnu mitologiju, koju su stvarali godinama o meni, upišem i moje lično viđenje".
"Pošto je Aleksandar Stanković došao sa zlom namerom da moju bogatu biografiju suzi na jedno poglavlje iz mog života i kako je vodio taj razgovor u pravcu te zle namere, da jedan bogat ljudski život suzi na ideju skandala i politike koja čak ni meni ne odgovara, ja sam taj razgovor prekinuo", kazao je on.
Kusturica je dodao da je "tako sprečio tu zlu nameru da bude dovedena do kraja".
"To je jedan neuspeo razgovor, a sad je potreba da se to prevodi na neki drugi jezik", ukazao je on.
O tome je danas objavljen tekst na sajtu HTV-a, u kojem se tvrdi da je Kusturica "iznerviran pitanjima, izbacio HTV-ovu ekipu i zaplenio im snimljene materijale".
Kusturica je izjavio da je Stanković "u žurbi, zaboravio te kasete", a na pitanje šta će biti sa snimljenim materijalom odgovorio je: "Dobiće ga ako ga traže".
Na sajtu HTV-a piše da je "kontroverzni bosanskohercegovački reditelj sa prebivalištem u Srbiji" primio šestočlanu televizijsku ekipu, na čelu s voditeljem i urednikom emisije "Nedeljom u 2".
"Razgovor je trajao 22 minuta kada je Kusturica, iznerviran pitanjima, demonstrativno ustao i ne birajući reči, naredio ekipi da napusti selo te da mu preda snimljeni materijal", navodi se na sajtu.
Dodaje se da je spor počeo sa pitanjima koja su se ticala Slobodana Miloševića i Kusturičinog odnosa sa "pokojnim srpskim predsednikom sa kojim je pio viski tokom srpske blokade Sarajeva".

Нема коментара: