brojač poseta

петак, 06. новембар 2009.

Istina o zaveri „farmako-mafije": I vakcina ubija, zar ne?!

Protivnici vakcine protiv svinjskog gripa tvrde da ona sadrži otrovne materije koje su opasne po život, dok su na drugoj strani lekari koji smatraju da je vakcina jedini način odbrane i da ona nije opasna

s
Deca najosetljivija na vakcinu, svinjski grip

Dobro se informišite pre vakcinacije... Deca najosetljivija na vakcinu

Vakcina protiv svinjskog gripa, koja će prema najavama sredinom decembra stići u Srbiju, mesecima izaziva velike polemike i podele u svetu. Na jednoj strani su stručnjaci koji tvrde da je ona jako opasna jer sadrži otrovne materije, da je nipošto ne treba primiti i da su sve smislile svetske farmaceutske kuće kako bi zaradile milijarde (pogledaj okvir). Na drugoj strani su stručnjaci koji tvrde da je vakcina sasvim bezbedna i da je ona jedini lek protiv epidemije novog gripa!

a

Protivnici vakcine

POLJSKA: Ministarka zdravlja Eva Kovač izjavila je da ova zemlja nije kupila vakcinu protiv svinjskog gripa, niti će je kupiti dok se ne izvrše svi testovi i na trudnicama i deci, kako bi farmaceutske kompanije mogle zaista da garantuju da vakcina nema neželjene efekte. Ona je dodala da se insistira na tome pošto je Vlada preuzela odgovornost za to da je vakcina bezbedna.

NEMAČKA: Predsednik Nemačkog društva za opštu i porodičnu medicinu Mihael Koen preporučio je lekarima da ne daju vakcine protiv novog virusa gripa A (H1N1), naročito ne trudnicama i deci, jer je rizik veći od koristi.

RUSIJA: Ruski akademik i zamenik predsednika odbora za zdravlje Državne dume Sergej Kolešnjikov kaže da je kupovina vakcina protiv svinjskog gripa nepotrebno trošenje para, jer je nivo pretnje od novog gripa naduvan. On dodaje da histerija u medijima ide na ruku farmaceutskim kompanijama.

ČEŠKA: Počela je vakcinacija rizičnih kategorija među zdravstvenim radnicima, ali mnogi odbijaju da se vakcinišu dok se ne završe poslednji klinički testovi

U ovu polemiku uključila se i Srbija. Čim je ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio da je država naručila tri miliona vakcina protiv svinjskog gripa, da će svi koji je prime ili ne morati da se potpišu, usledio je odgovor protivnika vakcine: veliki broj naših čitalaca javio nam se da je dobio mejl „kvalifikovanog farmaceuta" u kome se navodi da je vakcina jako štetna.

Sporni tiomersal

U ovom pismu se navodi da farmaceutske kuće traže od vlada da ih unapred oslobodi mogućih tužbi u slučaju da vakcine uzrokuju štetu na ljudima?! U obrazloženju zašto se ne treba vakcinisati navodi se da je do sada od svinjskog gripa u svetu umrlo oko 3.000 ljudi, dok od običnog gripa svake godine umre 40.000 ljudi.

Posebno se napominje da ova vakcina sadrži tiomersal, u čijem je sastavu 50 odsto žive i da zbog toga ova vakcina može da izazove oštećenja mozga. Dodaje se da u vakcini postoji sastojak skvalen koji ozbiljno oštećuje imuni sistem i izaziva astmu, dijabetes... Ovaj „kvalifikovani farmaceut" navodi i da u ovoj vakcini ima panvaksa, koji sadrži neomicin sulfat i polimiksin B, koji ozbiljno mogu da naškode trudnicama i plodu. Na kraju se poručuje građanima da se „nikako ne vakcinišu ovim otrovom".

Direktor Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak" Ranko Dakić kaže za Press da su informacije o navodnoj štetnosti vakcina koje su se pojavile na internetu potpuno netačne i da je tako nešto mogao da pusti „samo psihopata". On dodaje da su vakcine bezbedne i da bi ih savetovao svojoj deci.

Bivša finska ministarka zdravlja

FINSKA: Bivša ministarka zdravlja Rauni Kaune tvrdi da je čitava priča o epidemiji svinjskog gripa zapravo „zavera", da je vakcina protiv virusa H1N1 jako opasna po ljude i da je nikako ne treba primiti, te da iza svega zapravo stoji moćna „farmako mafija"!

- Osoba koje je pisala to pismo o štetnosti vakcine nema osnovno farmaceutsko obrazovanje. Svaka vakcina sadrži tiomersal u kome se nalazi živa, ali da bi neka osoba dobila neželjene posledice morala bi da primi 1.000 doza odjednom! Posle toliko godina iskustva sa vakcinama koje sadrže tiomersal, polemika je nepotrebna. Ja verujem u vakcine, jer je to jedina prava zaštita - kaže za Press Dakić.

Radmilo Petrović, epidemiolog u penziji koji je 35 godina radio na „Torlaku", objašnjava da tiomersal sadrže sve vakcine od 1930. godine. On kaže da vakcinu koja ima ovaj sastojak ne smeju da primaju samo trudnice u prva tri meseca, jer može štetno da deluje na razvoj mozga ploda.

- Neomicin i polimiksin, koji se pominju, takođe sadrže sve vakcine koje se prave od virusa. To imaju i vakcine protiv malih boginja i zauški, ali to nije opasno - kaže Petrović.

On dodaje da razume one koji smatraju da ne treba primiti vakcinu, i objašnjava odakle takav strah. Glavni „krivac" za ovu polemiku je pandemijska vakcina iz 1976. godine, koja je u Americi izazvala veliki broj neželjenih reakcija. Prema nekim informacijama, više Amerikanaca tada je umrlo od posledica ove vakcine nego od zaraze svinjskim gripom. Vakcina je posle tri nedelje povučena iz upotrebe.

b1

Četvrta žrtva svinjskog gripa u Srbiji

Svinjski grip odneo je juče i četvrtu žrtvu u Srbiji. Posle sedam dana borbe za život, od teškog oblika novog gripa u Kliničkom centru Kragujevac umro je pijačni prodavac Milorad Ž. (50) iz okoline Čačka. Portparol KC Kragujevac Andrea Obradović rekla je da je „pacijent preminuo u popodnevnim časovima". Milorad Ž. (50) primljen je prošlog petka na Grudno odeljenje čačanske bolnice zbog zapaljenja pluća, ali je istog dana prebačen na kliniku u Kragujevac. Stanje ovog pedesetogodišnjaka sve vreme je bilo kritično, disao je pomoću aparata, a i pored velikog napora lekara njegovo stanje je iz dana u dan bilo sve gore.

Ovo je druga žrtva novog gripa u Kragujevcu. Ranije je u ovom centru preminula žena B. Đ. (46) iz naselja Milakovac kod Kraljeva, koja je bila prva žrtva svinjskog gripa u našoj zemlji. U utorak je na putu za Beograd umrla Kruševljanka S. R. (33) iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca, a u sredu penzionerka (58) iz Ćuprije. Predsednik Radne grupe za borbu protiv pandemije dr Predrag Kon za smrt Čačanina saznao je od novinara Pressa.

- Nažalost, takvih slučajeva će još biti, a nama ostaje da pratimo situaciju i da uradimo sve što je u našoj moći da predupredimo što više težih slučajeva obolevanja - izjavio je dr Kon za Press.

- Tada je prvi put na svetu bila napravljena pandemijska vakcina. Bila je to trovalentna vakcina protiv sezonskog gripa koja je sadržala A, B i soj virusa H1N1, ali je ona napravila velike negativne posledice i zbog toga postoji strah i u SAD i u drugim zemljama od nje - kaže Petrović.

Ministar: Veća korist od štete

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da će vakcinisanje građana Srbije protiv novog gripa početi sredinom decembra i da će trajati sve dok vakcine ne dobiju svi oni koji to žele.

- Najbolja prevencija od novog gripa je vakcinacija i vakcina će se najpre davati prioritetnim grupama kao što su deca s hroničnim bolestima, trudnice posle trećeg meseca trudnoće, zdravstveni i radnici u javnim službama. Tek onda će doći na red ostali građani, a moja preporuka je da svi prime vakcinu, jer je korist mnogo veća od potencijalne štete - rekao je Milosavljević.

b2

H1N1 Srbija

UŽICE: Trideset pet pacijenata je na bolničkom lečenju zbog novog gripa, od kojih je jedan u kritičnom stanju.

KRAGUJEVAC: Zdravstveno stanje muškarca (35) iz Ćuprije pogoršano je i on je prebačen na Intenzivnu negu KC.

BEOGRAD: Na Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra trenutno se leči devet obolelih od svinjskog gripa.

LESKOVAC: Četiri učenika OŠ „Vožd Karađorđe" obolela od novog gripa. U ovoj školi proglašena je epidemija. U bolnici nema respiratora, u apotekama nema zaštitnih maski.

PIROT: Troje pacijenata sa simptomima novog gripa javilo se juče lekarima, ali oni još nisu potvrđeni. Do sada je zvanično registrovan samo jedan slučaj.

GRAČANICA: Na Kosovu i Metohiji su zabeležena tri slučaja obolelih od novog gripa. To su devojčica (13) iz Gračanice, dete iz Kosovske Mitrovice i muškarac iz Goraždevca.

ČAČAK: Posete bolnicama u Čačku, Ivanjici i Guči od juče su zabranjene zbog pojave novog gripa. Na Infektivnom odeljenju čačanske bolnice je šest pacijenata, od kojih je kod tri, dva iz Ivanjice i jednog iz Guče, potvrđen novi grip.

NOVI SAD: Na teritoriji Vojvodine potvrđena su dva nova slučaja gripa H1N1, a na rezultate analiza se čeka kod još dva bolesnika sa sličnim simptomima.

PANČEVO: Na infektivno odeljenje bolnice u Pančevu smešten je jedan učenik Osnovne škole „Đura Jakšić" sa simptomima novog gripa.

Нема коментара: