brojač poseta

уторак, 24. новембар 2009.

Bizarni zakoni

U mnogim zemljama zakonodavstvo nije osavremenjeno, pa su tako na snazi zakonska akta stara po nekoliko decenija. Tako je u Švajcarskoj zabranjeno puštanje vode posle 10 uveče, a u Kini zakon zabranjuje reinkarnaciju

s
Britanski parlament

Strogi Britanci... Zabranjeno umiranje u parlamentu, a lepljenje markica naopako je izdaja države

Velika Britanija, poštanska marka

U zemljama širom sveta na snazi su prastari zakoni koji u novom dobu izgledaju bizarno. Ti propisi se danas ne primenjuju, ali iz nepoznatog razloga nisu izmenjeni ili izbrisani iz zakonika.Tako, na primer, u Francuskoj i dalje važi zakon prema kojem je ženama zabranjeno da nose pantalone, u Velikaoj Britaniji nije dozvoljeno umreti u zgradi parlamenta, dok u Švajcarskoj muškarac posle 22 časa ne sme da vrši malu nuždu stojeći.

Jedan od zakona koji reguliše koju garderobu žene smeju da nose i dalje tehnički važi u francuskoj prestonici, Parizu. Zakon je donet odlukom gradskog šefa policije daleke 1800, koji je na taj način želeo da zabrani ženama da se oblače poput muškaraca. Prema slovu tog zakona, žena koja je imala želju da nosi pantalone morala je prethodno da dobije posebnu dozvolu od policijske centrale. Taj zakon je doživeo nekoliko promena. Amandmanom 1892. ženama je, ipak, dozvoljeno da nose pantalone, ali samo dok drže uzde konja.

Pantalone samo uz bicikl

Dve decenije kasnije, zakon je dopunjen i klauzulom da pripadnice lepšeg pola mogu bez dozvole da nose pantalone ako voze ili guraju bicikl. Kad je 1969. godine skupština grada tražila ukidanje zakona, tadašnji šef pariske policije je odgovorio da je nepromišljeno menjati zakonske tekstove jer su modni trendovi nepredvidivi.

Zakon o oblačenju i dalje je aktuelan, ali, naravno, niko ga ne poštuje. Njega osim običnih žena u modnom centru sveta krše i policajke, kojima su pantalone obavezan deo uniforme.

Pored tog, u Francuskoj je na snazi i zakon koji zabranjuje da vlasnici svinjama daju ime Napoleon. Takođe, prema zakonskim propisima na radio-stanicama u toj zemlji obavezno je da se pušta minimum 70 odsto francuske muzike u periodu od osam ujutru do osam uveče.

I sa druge strane Lamanša, u Velikoj Britaniji, postoji veliki broj nebuloznih zakona koji kod stanovništva izazivaju smeh. Jedan od takvih je zakon prema kojem je zabranjeno umreti u zgradi parlamenta, odnosno Vestminsterskoj palati. Ovakva odredba opravdana je time da je zgrada parlamenta kraljevska palata i, prema zakonu, svako ko umre u njoj ima pravo na pogreb o trošku države i uz državne počasti. Da bi se izbegao takav trošak, ukoliko nekom pozli u zgradi, obezbeđenje ga odmah iznosi napolje.

U Britaniji je zakonom zabranjeno i lepiti naopako poštanske markice na kojima se nalaze članovi kraljevske porodice. Ako je markica, ipak, zalepljena na koverat naopako, a potom koverat poslat, taj čin se smatra izdajom države.

U Škotskoj je, na primer, zabranjeno odbiti stranca koji pokuca na vrata i zamoli za korišćenje toaleta, dok je u Jorku dozvoljeno ubiti Škota unutar starih gradskih zidina, ali samo ako je on naoružan lukom i strelom.

Muškarac posle 22 časa ne sme da vrši nuždu stojeći

Švajcarsko pravilo... Muškarac posle 22 časa ne sme da vrši nuždu stojeći

U Švajcarskoj su, takođe, na snazi potpuno zastareli zakoni. Jedan od njih zabranjuje puštanje vode u zgradi posle 22 časa kako bi se izbegla buka. Iz tog zakona proističe i to da muškarci posle 10 sati uveče ne smeju da vrše malu nuždu stojeći, jer je i to jedan od načina za pravljenje buke. Švajcarci imaju i zakon prema kojem je dozvoljeno piti alkoholno piće apsint, ali je nelegalno da se isto to piće pravi i prodaje.

Reinkarnacija uz dozvolu

Kineski je totalitaristički režim, inače poznat po restriktivnim zakonima, jednom odredbom iz 2007. nadmašio pojam razumnog poimanja zakona. Naime, Ministarstvo za religijska pitanja donelo je zakon kojim se tibetanskim sveštenicima zabranjuje reinkarnacija bez odobrenja vlasti, a sve u svrhu ''institucionalizovanja pojma reinkarnacije''. U prevodu, i mrtav mora da poštuje zakone.

Prema rečima pravnih stručnjaka, mnogi od ovih propisa su odraz davno prošlih vremena kada su takvi zakonski akti koristili i imali osnovanu primenu. Vremenom se zakoni modernizuju, a propisi slični ovima se brišu iz zakona.

b

Amerikanci šampioni u broju nebuloznih zakonskih akata

Sjedinjene Američke Države su ipak šampioni po broju apsurdnih zakonskih akata koje je vreme pregazilo i niko ih se ne pridržava, ali su i dalje važeći.

U Arkanzasu, na primer, muž legalno može da tuče svoju ženu, ali samo jednom mesečno, a u istoj zemlji oralni seks se smatra sodomijom. U Alabami je zakonom dozvoljen incest, odnosno brakovi među bližim rođacima. U Nevadi je dozvoljeno da vlasnik imanja obesi čoveka koji je ubio psa na njegovom posedu. Na Aljasci je dozvoljen lov na medvede, ali je zabranjeno probuditi medveda samo za fotografisanje. U Kentakiju su svi građani obavezni da se okupaju jednom godišnje. U Tenesiju je protivzakonito da žena pozove muškarca na seks.

U Njujorku je i dalje na snazi nekoliko neverovatnih zakona - zabranjeno je baciti nekome loptu u glavu radi zabave ili šale, a zabranjeno je i glasno srkanje supe. Skakanje sa zgrada je, takođe, strogo zabranjeno, a kazna za skok, ukoliko se preživi, je smrt. Kazna za flertovanje na javnom mestu u Njujorku iznosi 25 dolara.

U Zapadnoj Virdžiniji na snazi je zakonska odredba kojom se deci zabranjuje ulazak u školu ukoliko imaju zadah na luk.

Нема коментара: