brojač poseta

петак, 13. новембар 2009.

Apel vozačima da obrate pažnju na nove propise

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije apelovalo je danas na građane da vode računa i obrate pažnju na nove odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja koji stupa na snagu 10. decembra, a kojim se poštravaju kazne za saobraćajne prekršaje

U saopštenju, MUP je naveo da će po novom zakonu novčana kazna za nevezan sigurnosni pojas i telefoniranje u vožnji bez "hendsfrija" biti 5.000 dinara.
Za prekoračenje brzine u naselju od 70 kilometara na sat i van naselja od 80 kilometara na sat vozaču sledi kazna 15 dana zatvora, a ukoliko je time izazvao nezgodu najmanje 45 dana zatvora.
Povodom stupanja na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, MUP je saopštio da će vozač sa više od dva promila alkohola u krvi koji ne izazove nezgodu ili ugrozi bezbednost biti kažnjen zatvorom od najmanje 15 dana, odnosno zabranom upravljanja vozilom najmanje osam meseci.
Ukoliko je vozač sa dva promila alkohola u krvi izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost biće kažnjen zatvorom od najmanje 45 dana i biće mu zabranjeno upravljanje vozilom najmanje 10 meseci.
Ako vozač prođe kroz crveno svetlo a nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost sledi mu novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana, kao i zabrana upravljanja vozilom najmanje tri meseca.
Ukoliko je vozač prolaskom kroz crveno svetlo izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost biće kaznjen sa 30.000 do 50.000 dinara ili zatvorom do 60 dana, a biće mu zabranjeno upravljanje vozilom najmanje pet meseci.
MUP navodi da će po novom zakonu vozač koji dva ili više puta prođe kroz crveno svetlo u roku od 10 minuta biti kažnjen zatvorom od 30 do 60 dana.
Ako vozač drži dete mlađe od 12 godina u krilu na prednjem sedištu a nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost sledi novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana, kao i zabrana upravljanja vozilom najmanje tri meseca.
Ukoliko je vozač držanjem deteta mlađeg od 12 godina u krilu na prednjem sedištu izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost utvrđena je novčana kazna od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana, kao i zabrana upravljanja vozilom najmanje pet meseci.

Нема коментара: