brojač poseta

уторак, 10. новембар 2009.

Alergični na jaja, perje, ne smeju da prime vakcinu

Član radne grupe za pandemiju i predsednik Komisije za nabavku vakcina protiv novog gripa Branislav Tiodorović rekao je večeras da vakcinu ne bi smeli da prime oni koji su alergični na jaja, kokošje meso i perje, kao i u slučaju vakcine za sezonski grip

Reakcija na vakcinu zavisi i od imuniteta osobe, rekao je Tiodorović, dodajući da na osnovu iskustava zemalja koje su još pre mesec dana počele da vakcinišu svoje građane - SAD, Kanade, Australije, Švedske - za sada nisu zabeležene važnije reakcije, osim uobičajenih - bola, otoka na ruci, ponekad povišene temparature. Tiodorović je u izjavi za RTS ocenio da se u Srbiji glavni pandemijski udar gripa A H1N1 očekuje do kraja januara i podsetio da prve količine od 500.000 doza stižu polovinom decembra.
Radna grupa je već uradila predlog prema kome će u prvoj grupi biti vakcinisane sve osobe sa hroničnim oboljenjima, kako odrasli tako i bebe od šest meseci, trudnice, mala, zdrava deca, zdravstveni radnici, zaposleni u javnim komunalnim službama i svi koji treba da obezbede normalno snabdevanje hranom, vodom, lekovima, uključujući i zaposlene u sredstvima informisanja.
On je upozorio da je prosvetni sistem u situaciji da rešava važan problem, jer, kako je rekao, ako decu pustimo iz škola, nije dobro da idu u igraoinice, kafiće, klubove. Umesto toga, deca treba da ostanu kod kuće, uz televizijski program, kompjutere, domaće zadatke, poručio je Tiodorović.

Нема коментара: