brojač poseta

уторак, 13. октобар 2009.

Zima pre roka: Pola metra snega palo na Kopaoniku!

Prvi sneg na planinama i obilne kiše paralisali pola Srbije, mnoga mesta ostala bez struje. Većina toplana spremna za grejnu sezonu. Već sledeće nedelje temperature ponovo više od 15 stepeni

Zima pre roka... Pola metra snega palo na Kopaoniku!

Zima pre roka... Putevi ka Kopaoniku i Zlatiboru već zavejani, prvi sneg iznenadio i ugostitelje na planinama

Na većini planina u Srbiji juče je pao prvi sneg, a zabelelo se i na Pešterskoj visoravni, pa čak i u Novoj Varoši. Snežni pokrivač je na Kopaoniku već u 13 časova dostigao visinu od 30 centimetara, a prognoze su bile da će tokom noći napadati čak pola metra. Na Zlatiboru je izmereno 25 centimetara snega, Divčibarama 15, a u okolini Sjenice 10.

Srbiju očekuje blaga zima

Branko Bjelić, načelnik prognoze vremena u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, kaže da Srbiju čeka blaga zima.

- Za oktobar nije čudno da bude snega na planinama. Ove nedelje će biti hladno, temperature će se kretati do šest stepeni, ali već sledeće sedmice biće suvo i relativno toplo, sa dnevnim temperaturama od 13 do 16 stepeni. Potom će temperature opadati uobičajeno. Novembar će biti topliji u odnosu na 30-godišnji prosek, pa će u Beogradu srednja minimalna temperatura biti oko četiri stepena Celzijusa, a maksimalna oko 10. Pravi početak zime očekuje nas u decembru, kada će se temperature kretati u okviru višegodišnjeg proseka. U januaru će biti blaži nastavak zime. Slikovito, jovandanjski mraz neće trajati 10 nego pet dana, jutarnja temperatura neće biti - 10, nego - 7 stepeni. I u februaru će temperatura biti viša u odnosu na prosek, a u martu počinje pravo proleće - kaže Bjelić.

Zbog iznenadnih padavina saobraćaj je bio otežan u čitavoj Srbiji, u Beogradu su tokom prepodneva popadala brojna stabla i bandere, a zbog kvarova na elektromreži čitava mesta ostajala su bez struje. Velika promena temperature za manje od 24 sata stvorila je nevolje hroničnim bolesnicima, pa su ekipe Hitne pomoći u celoj zemlji imale pune ruke posla.

Nova Varoš i Prijepolje bez struje

Sneg je u jugozapadnoj Srbiji počeo da pada u noći između ponedeljka i utorka, zbog čega su bez struje ostali meštani skoro svih planinskih delova opština Nova Varoš i Prijepolje. U prijepoljskom EPS-u rečeno je da je tokom dana otklonjen znatan deo kvarova, ali su dalekovodna i niskonaponska mreža stradale na skoro svim pravcima, zbog čega će pojedina naselja biti bez struje nekoliko dana. Veliku štetu vreme je nanelo i poljoprivrednicama tog kraja.

- Stradao je najveći broj voćnih zasada. Veliki broj stabala nije izdržao teret snega koji se formirao na krošnjama, koje su još bile prepune lišća. Povrtari su, takođe, oštećeni zbog snega, jer berba još nije završena - rekao je Ifet Hamzić iz opštine Prijepolje.

U planinskim predelima užičkog regiona sneg je padao više od 24 sata. Saobraćaj je bio usporen, ali nije bilo većih zastoja jer se sneg nije zadržavao na kolovozu. Na prilazima Kopaoniku bilo je slabog snega na kolovozu, uz znatno smanjenje vidljivosti na putu.

Većina toplana spremna za sezonu

Zbog naglog pada temperature većina toplana u Srbiji počela je grejnu sezonu pre vremena. Direktor Poslovnog udruženja „Toplane Srbije" Milovan Lečić izjavio je da su počele probe, kao i da su toplane spremne za predstojeću grejnu sezonu, koja zvanično počinje sutra.

- Generalno smo spremni, ali uvek mogu da iskrsnu problemi i mi ćemo se truditi da ih rešimo. Pojedine toplane imaju problema sa dugovima za energente iz prošle godine. Lokalne uprave tih toplana trebalo bi da postignu dogovor sa dobavljačima - kazao je Lečić, i dodao da je reč o toplanama u Boru, Priboju...

Putevi ka Kopaoniku i Zlatiboru već zavejani, prvi sneg iznenadio i ugostitelje na planinama

Direktor „Beogradskih elektrana" Zoran Predić rekao je da su obezbedili dovoljno energenata i obavili sve tehničke pripreme za grejnu sezonu. On je naveo da su „Elektrane" počele probno grejanje, koje će trajati nekoliko dana.

- Obezbedili smo dovoljnu količinu mazuta, imamo čvrstog goriva, a i sa „Srbijagasom" smo sklopili ugovor o isporuci gasa. Grejanje će zavisiti od spoljne temperature, ali „Elektrane" će se truditi da temperatura u stanovima Beograđana uvek bude između 21 i 22 stepena - rekao je Predić.

Sneg na Zlatiboru najviše obradovao mališane

Raj za decu... Sneg na Zlatiboru najviše obradovao mališane

Probnu grejnu sezonu počela je većina toplana u Srbiji, pa su od danas topli radijatori u Čačku, Jagodini, Kragujevcu, Novom Sadu, Somboru, Subotici, Užicu, Valjevu...

S druge strane, „Toplana Bor", koja zagreva više od 90 odsto stanova i ustanova u gradu, nema ni gram uglja. U ovom preduzeću, u kojem se godinama unazad gomilaju dugovi, niko juče nije želeo da prognozira kada će radijatori biti topli.

Posebno ugroženi hronični bolesnici

Drastičan pad temperature doneo je probleme mnogim građanima, a pogotovo hroničnim bolesnicima. Juče je u Beogradu zabeležen povećan broj šlogova, a Hitnu pomoć su najviše zvali astmatičari i osobe sa respiratornim problemima. Kardiolog Nada Macura kaže da hladno vreme ne pogoduje nikome, a pogotovo ne hroničnim bolesnicima.

- Nagli prelaz sa lepog na hladno vreme najteže pada astmatičarima, srčanim i respiratornim bolesnicima, osobama koje su imale ili im preti šlog, kao i onima koje imaju lošu cirkulaciju i anginu pektoris. Ljudima koji spadaju u te rizične kategorije savetujemo unošenje što više toplih napitaka i vitamina C i slojevito oblačenje. Noge nikako ne smeju da budu vlažne, jer od njih sve počinje. Kada je o ishrani reč, hronični bolesnici moraju biti umereniji u svemu. Međutim, to nikako ne znači da treba da drže dijetu, jer u tom slučaju opada imunitet, što je veoma pogodno za viruse - upozorila je Macura, i dodala da je tokom zime veoma važno često provetravanje prostorija kako bi se smanjila koncentracija virusa i bakterija.

Нема коментара: