brojač poseta

петак, 09. октобар 2009.

Tinejdžerka internetom dogovorila samoubistvo!

Tinejdžerka (16) iz okoline Beograda dogovorila istovremeno samoubistvo sa svojim internet dečkom iz Rumunije, koji je sve ispričao policiji. Devojka spasena u poslednji čas. Tinejdžeri članovi opasne internet grupe „EMO"

Srpska policija sprečila je prekjuče 16-godišnju tinejdžerku iz okoline Beograda da izvrši samoubistvo, koje je prethodno preko interneta dogovorila sa svojim vršnjakom iz Bukurešta! Njen virtuelni dečko popio je otrov, ali su rumunska policija i lekari u poslednji čas uspeli da ga spasu!

Maloletni tinejdžeri su se upoznali preko interneta i postali članovi organizacije „EMO", koja zagovara virtuelno vođenje ljubavi, seksualnu apstinenciju i, kako se kaže na njihovom sajtu, „čiste emocije koje se graniče sa bolom"! Prema saznanjima Pressa, rumunski tinejdžer, koji je ostao živ samo zato što nije popio dovoljno otrova, otkrio je policiji da postoji jedna osoba u Srbiji koja u dogovoru sa njim takođe treba da izvrši samoubistvo. Njih dvoje su u virtuelnoj ljubavi bili godinu dana.

Munjevita akcija policije

- Rumunski interpol je odmah obavestio srpske kolege, koje su momentalno krenule u akciju. Za manje od sat vremena ekipe Kriminalističke policije, Hitne pomoći i Centra za socijalni rad krenule su na teren. Sve se događalo prekjuče između 15 i 18 časova. Pronađeni su prvo roditelji, pa devojčica, koja je nameravala da se ubije očevim pištoljem - otkriva izvor Pressa iz policije.

Prema njegovim rečima, roditelji su bili u šoku kada im je saopšteno šta je njihova ćerka planirala da uradi, ali su pristali da sarađuju sa policijom. Rekli su da su devojku već vodili kod psihologa, pošto su poslednjih godinu dana kod nje primetili znatnu promenu ponašanja.

„EMO" propagira seksualnu apstinenciju

Iako se „EMO" u svom osnovnom značenju definiše kao muzički pravac, sami autori sajta kažu da je „EMO" jedna od najtežih stvari za definisanje. „EMO" definišu kao skraćenicu za emocije, pa ljubav doživljavaju kao čistu emociju. Začeci „EMO" se nalaze u doba hipi pokreta, sedamdesetih godina prošlog veka, ali svoj uspon doživljava u prethodne dve decenije, uporedo sa ubrzanim razvojem interneta.

Na sajtu „EMO" se navodi da oni nisu suicidni, ali da pevaju i pišu suicidne pesme. Oblače se u crno ili belo, sa napadnom šminkom i frizurom koja bi trebalo da podrazumeva dugu kosu napred, a pozadi kraću. Inače, sumnja se da su skloni i homoseksualizmu, na šta ukazuju i fotografije na internet prezentaciji te organizacije.

- Roditelji su nam rekli da se zatvorila u sebe i bukvalno postala zavisna od interneta. Devojčica je u poruci svom virtuelnom momku napisala da će se ubiti očevim pištoljem, ali nije napisala kada. S obzirom na to da je pištolj bio dobro obezbeđen, ne isključujemo mogućnost da je ona počela da traži drugi način da sebi oduzme život. Podvrgnuta je psihoterapeutskom tretmanu, a psihologu je rekla da je svesna svog problema i da želi da sarađuje. Ona je juče bila u Centru za socijalni rad, ali su psiholozi utvrdili da joj je dovoljan kućni nadzor, posle čega je otišla sa roditeljima - objašnjava sagovornik Pressa.

Serija samoubistava

Ipak, u policiji strahuju da bi ona ponovo mogla da pokuša samoubistvo, jer je u jednom trenutku kazala da nije izvršila misiju!

- Problem je i što mi trenutno ne znamo da li je motiv rumunskog tinejdžera bio da spase svoju devojku iz Srbije ili da odloži čin njenog samoubistva, kako bi to još jednom pokušali da urade istovremeno - dodaje naš izvor.

Prema tvrdnjama našeg sagovornika iz policije, situacija je dodatno opasna jer organizacija „EMO" nema svoje sedište, već je nastala na internetu, pa je teško otkriti da li neka konkretna osoba vrbuje maloletnike da naude sebi.

- Zbog toga bi roditelji trebalo da obrate pažnju kako im se deca oblače, ponašaju, kakve sajtove posećuju. Postoji sumnja da je mnogo mladih ljudi uzrasta od 14 do 18 godina izvršilo samoubistvo misleći da to rade zarad ljubavi, koju „EMO" propagira kao najčistiju emociju, bez telesnog užitka. Policija je ovde delovala efikasno, poštujući proceduru zaštite dece od zlostavljanja i obaveza interventnog reagovanja, ali bi i roditelji i pedagozi morali preventivno da deluju - navode u policiji.

Interpol takođe ima saznanja da „EMO" tinejdžeri povremeno organizuju žurke na kojima se okupljaju, ali se na njima ne spajaju fizički. Prema podacima srpske policije, takvih žurki kod nas do sada nije bilo.

Нема коментара: