brojač poseta

уторак, 20. октобар 2009.

Rusija nudi Srbiji da uđe u novi sistem bezbednosti

Rusija nudi Srbiji da uđe u novi sistem bezbednosti

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev proveo je jedan sat u razgovoru u četiri oka sa Borisom Tadićem, predsednikom Srbije. Ključne teme razgovora dva državnika, kako saznaje „Blic”, bile su ruski kredit od milijardu dolara Srbiji, gasni sporazum i sistem nove evropske bezbednosti u kojem Srbija, kako je Medvedev rekao, ima važnu ulogu.

- Kada je reč o novoj bezbednosnoj arhitekturi, Medvedev lobira da se napravi novi koncept još od sukoba u Kavkazu. Odgovor Srbije na to bio je da je spremna da učestvuje u razgovorima o toj ideji, ali da je za takav potez potrebna saglasnost svih – kaže za „Blic“ izvor upućen u razgovor dvojice državnika.
Dvojica predsednika su se dogovorila o kreditu Rusije vrednom milijardu dolara:
- Medvedev je naveo da će kredit biti povoljniji od onog koji nudi MMF. Dogovoreno je da 200 miliona dolara ode u budžet, dok bi od ostalih 800 miliona evra skoro sav novac bio upotrebljen za investicije u srpsku železnicu. Ostalo je da se predstavnici ruske i srpske železnice dogovore o načinu raspodele sredstava i projektima – kaže naš izvor iz vrha srpske vlasti.
Tadić je uspeo i da sa Medvedevim napravi dogovor o isporukama gasa po povoljnijem režimu za strateški važna preduzeća u Srbiji.
- Zbog toga je direktor „Gasproma“ Aleksej Miler ostao u Beogradu kako bi sa Dušanom Bajatovićem, direktorom „Srbijagasa“ napravio listu preduzeća od strateškog znaja i dogovorio povlašćene cene za isporuke gasa za predstojeću zimu – kaže naš sagovornik iz vrha srpskih vlasti.

Po gradskim krovovima raspoređeni snajperisti

Medvedev je novinarima u Palati federacije rekao samo da je uloga Srbije u tom sistemu značajna i naveo da „ne očekuje da će sve zemlje Evrope ući u NATO”. Međutim, nešto više na temu „nove evropske bezbednosti” rekao je u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije.
„Vi ste se hrabro borili protiv fašizma. Druge zemlje su se odlučile na kolaboraciju i pomogle Nemačkoj. Treba otvoreno reći da je odgovornost tih političkih režima takođe očigledna. Da nije bilo podrške, istorija bi bila drugačija. To mora da se pamti, posebno moraju da pamte oni koji bi da prekrajaju istoriju prema sebi zbog svojih koristi i interesa”, naveo je on i dodao da je „njima potrebna teza o podjednakoj odgovornosti Hitlera i SSSR za početak rata”.
„Lekcije iz prošlosti treba da nas uče da ne ponavljamo greške, ne da pravimo izmišljene razloge zašto bismo činili nešto novo i destruktivno, nego da bismo se suprotstavili ogromnim pretnjama koje stoje pred celim evropskim kontinentom”, rekao je Medvedev.
„Zato je pred nama da stvorimo novi sistem evropske bezbednosti koji nije protiv njega, nego koji će biti nezavisan od ekonomije. Mi nudimo nove obaveze na bazi međunarodnih principa koje svi delimo između sebe. To nalaže da se ne možeš baviti pitanjima bezbednosti, a na štetu drugih. To je lekcija i Drugog svetskog rata i tužnih događaja devedesetih”, poručio je predsednik Rusije i dodao da „tu ima u vidu i balkansku krizu i gruzijsku agresiju na Kavkazu”.

Нема коментара: