brojač poseta

среда, 21. октобар 2009.

Prva žrtva novog gripa u Srbiji

Pacijentkinja iz okoline Kraljeva, zaražena novim gripom H1N1, preminula je danas u Urgentnom centru u Kragujevcu, izjavili su dežurni lekari tog centra.

(FoNet, arhiva)
(FoNet, arhiva)
Načelnik Infektivne klinike Zoran Todorović je rekao da je ona preminula u 14.10 posle teškog toka bolesti i pored svih preduzetih mera i terapija. B.Đ. je primljena u kragujevački Klinički centar 5. oktobra, gde je potvrđeno da boluje od novog gripa i smeštena je u posebno odeljenje Urgetnog centra, gde je bila priključena na aparate za veštačko disanje.

Pacijentkinja se, prema pisanju beogradske štampe, prvi put lekarima javila 29. septembra.

Tada joj je preporučeno bolničko lečenje, ali je ona, kako piše štampa, odbila, zbog privatnih obaveza.

Član radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje virusa novog gripa H1N1 Branislav Tiodorović izjavio je povodom smrti pacijentkinje iz okoline Kraljeva, da se novi grip mora shvatiti ozbiljno i da je neophodno poštovati savete lekara.

On je rekao da pacijenti, ukoliko lekari to predlože, treba da se podvrgnu bolničkom lečenju na vreme.

"Ovo je prvi slučaj smrti od virusa novog gripa u Srbiji a u nekim zemljama u okruženju bilo ih je nekoliko", kazao je epidemiolog, navodeći da "nema razloga za paniku, već za ozbiljan pristup".

Tiodorović je rekao da je uveren da "do smrtnog ishoda ne bi došlo da je pacijentkinja na bolničko lečenje otišla na vreme".

Нема коментара: