brojač poseta

петак, 02. октобар 2009.

Privatna policija u SAD koristi grb Srbije

Privatna policija u SAD  koristi grb Srbije

Privatna firma za obezbeđenje „American Police Force“ („Američka policijska služba“), koja je prošle nedelje preuzela rad lokalne policije u gradiću Hardin u američkoj saveznoj državi Montani, kao svoj amblem koristi državni grb Srbije.

Kompanija koja tvrdi da rešava sve slučajeve, od bračnih neverstava do obezbeđivanja konvoja u Iraku i Avganistanu, postavila je srpski grb na svom sajtu na nekoliko stranica. Vlasnik ove firme je Majkl Hilton, državljanin SAD, koji je poreklom iz Crne Gore. Lokalni mediji iz Montane navode da je Hilton izjavio da je grb Srbije zapravo njegov porodični grb. On je, prema informacijama „Misulijana“, lista iz grada Misule u Montani, u poslednjih 20 godina izvršio više prevara koristeći prezimena Đoković i Đokić, a u martu 1993. je zbog izvršenja višestrukih krivičnih dela osuđen na dve godine federalnog zatvora, ali ne zna se koliko je u njemu proveo. On je poslednji put svoj policijski dosije dopunio u martu 2003. kada ga je policija Hantington Biča u Južnoj Kaliforniji uhapsila jer je vozio pijan. Hilton je, prema podacima dostupnim na internetu, u poslednje dve decenije koristio veliki broj imena - Čedomir Đokić, Miodrag Doković, Miodrag Đokić, Miodrag Đoković, Majkl Hamilton, Entoni Majkl Hilton, Majkl Entoni Hilton, Majkl Milton i Hristijan Đokić.
Na sajtu „American Police Force“, pored upadljivo postavljenog grba Srbije, navode se međunarodne operacije kojima se bavi ova privatna firma - obuka policajaca i pripadnika bezbednosnih službi, obuka specijalnih jedinica, traganje za beguncima, oslobađanje i kidnapovanih i plaćanje otkupa, kao i obezbeđivanje konvoja u Iraku i Avganistanu.
Poslovi kojima se bavi ova privatna vojska jesu i špijuniranje bračnih partnera, video-nadzor, kriminalne istrage, provera podataka o osobama koje imaju ili nemaju dosije u policiji, rad na nerešenim slučajevima ubistva i provere na poligrafu. Američki mediji su objavili da je uniforma „Američke policijske službe“ koju je Hilton nosio prilikom pregovora sa vlastima Hardina, zapravo uniforma policije Los Anđelesa čije kopije mogu da se kupe u specijalizovanim radnjama u tom gradu, a da je „ kapetan“ Hilton na nju samo nakačio obeležja svoje firme, odnosno državni grb Srbije.
Dolazak tri crna „Mercedesova“ džipa vredna po 40.000 dolara, na kojima je stajao natpis „ Policija grada Hardina“, prošle nedelje je uzburkao duhove u mestu u kojem živi oko 3.600 stanovnika. Kompanija „ American Police Force“ registrovana je u kalifornijskom gradu Anahajmu i odatle su džipovi i stigli u Hardin, uz obećanje Hiltona da će ih pokloniti državnoj policiji tog gradića ako ona bude formirana u budućnosti. Prema pisanju američkih medija, sedište njegove kompanije zapravo je privatna adresa Džozefa Vidovića, američkog državljanina srpskog porekla, koji je medijima izjavio da Hiltonu „samo iznajmljuje sobu“.
On je u kontakt sa vlastima Hardina stupilo pre oko sedam meseci. Glavni razlog za dolazak Hiltona u Montanu bio je zatvor „Dve reke“ koji je lokalna samouprava Hardina izgradila pre dve godine, nadajući se da će taj zatvor omogućiti zapošljavanje oko 100 stanovnika tog gradića. Investicija se pokazala kao nerentabilna, i zatvor sa 464 kreveta, vredan 27 miliona dolara, ostao je prazan. Hilton, koji se pretstavljao kao vojni veteran, zvaničnicima Hardina ponudio je da njegova kompanija uzme zatvor pod zakup za više od 2,6 miliona dolara godišnje i da uz to uloži 17 miliona za gradnju centra za obuku na gradskom zemljištu. Ugovor je trebalo da bude potpisan sledeće nedelje. Inače, kompanija na svom sajtu, pored srpskog grba, ima i delimično promenjeno državno obeležje Crne Gore ili Rusije.

Nedostupan za komentar
„Blic“ je juče pokušao da stupi u kontakt sa Majklom Hiltonom u njegovoj kancelariji u Vašingtonu, ali on nije želeo da se direktno obrati, već nam je njegova sekretarica zatražila da mu poruku ostavimo na automatu. Ni portparol ove kompanije Beki Šej nije bila raspoložena za izjave.

Нема коментара: