brojač poseta

петак, 23. октобар 2009.

Potraga za još pola tone kokaina!

Urugvajska policija intenzivno traga za pola tone kokaina, koliko je, pretpostavlja se, uspelo da promakne specijalcima tokom spektakularne prošlonedeljne akcije, kada su zaplenjene 2,2 tone ove droge. Potraga za još šestoricom krijumčara, od kojih su dvojica Srbi

Policija u Urugvaju, sedam dana posle zaplene rekordne 2,2 tone kokaina u luci Santjago Vaskez, i dalje traga za pošiljkom od oko pola tone kokaina koja je nekako uspela da promakne specijalcima tokom spektakularne akcije. Ova količina kokaina u stvari objašnjava razliku između prošlonedeljne informacije o zapleni 2,7 tona droge i 2.174 kilograma, o kojoj se govorilo do danas.

PRIPREME POČELE JOŠ U MARTU

Krijumčari su pripreme za ovaj „veliki posao" počeli još u martu kada su iznajmili nekoliko stanova u elitnim delovima Buenos Ajresa i nabavili „land rovere" i „Fordove" kamionete za prevoz droge. Kako se pretpostavlja, kokain je kupljen od jednog moćnog narko-kartela u Kolumbiji za „samo" 1.000 dolara po kilogramu.

Istovremeno, urugvajska policija traga za još šest osoba koje se sumnjiče da su učestvovale u ovom velikom švercu, od kojih su četvorica Srbi, a dvojica Argentinci.

Traži se brod „Bond"?!

Mediji u ovoj zemlji navode da su američka DEA i srpska BIA, na osnovu presretnutih razgovora, imale informaciju o krijumčarenju 2.700 kilograma droge spakovane u 70 kesa, ali je na brodu „Maui", koji je plovio pod britanskom zastavom, pronađeno „samo" 55 paketa kokaina.
Tokom operacije „Balkanski ratnik", do sada je u Urugvaju i Srbiji uhapšeno ukupno 12 osoba i zaplenjeno oko 950.000 evra. Srpska policija je uhapsila osam osoba i zaplenila oko 540.000 evra, dok su u Urugvaju zasad uhapšene četiri osobe, trojica Srba i Hrvat.
Pojedini mediji spekulišu da se oko pola tone kokaina nalazi u drugom brodu, „Bond", koji se, osim jahte „Maui", pominje u presretnutim razgovorima krijumčara. Međutim, prilikom racije taj brod nije pronađen. Zbog toga je istraga koju vodi obalska straža usredsređena na urugvajsku obalu jer policija veruje da, posle akcije policije, šverceri nisu imali ni vremena ni mogućnosti da pošiljku sakriju dublje na kopnu ili da je prebace na neki od brodova koji plove ka Evropi.

Veći deo poŠiljke... Jahta „Maui" na kojoj su pronađene 2,2 tone kokaina

Ipak, policija u Montevideu ne isključuje ni mogućnost da je kokain već na putu ka Evropi, koja je krajnje odredište grupe švercera. Oni su, navode urugvajski mediji, nameravali da ga sa velikih trgovačkih brodova u blizini evropske obale prebace na glisere i distribuiraju u Belgiju, Holandiju, Italiju i Španiju.

Fakti

n U međunarodnoj policijskoj akciji zaplenjene su 2,2 tone kokaina na jahti „Maui"
n Akcija urugvajske policije izvedena je u luci Santjago Vaskez, na ušću reke Santa Lusija
n Uhapšeni su Urugvajac i Srbin kada su pokušali da prebace kokain sa jahte na prekookeanski brod
n Na jahti je pronađeno 55 paketa kokaina, a nedostaje još 15
n Urugvajska i argentinska policija tragaju za jahtom „Bond", na kojoj se nalazi preostalih 15 paketa kokaina

Misteriozni Nastisić

Urugvajska policija sa ovim slučajem povezuje i izvesnog Anastasidija Nastisića, koji je u ovoj zemlji nastupao kao predstavnik velikih investitora iz Evrope. Policija ga opisuje kao uglađenog i veoma pristojnog čoveka, koji se raspitivao o proceduri otvaranja firmi u slobodnoj carinskoj zoni i registraciji motornih brodova. Kod njega je kasnije zaplenjeno oko 300.000 evra.
Poslednji koji su uhapšeni u Srbiji u okviru istrage šverca više od dve tone kokaina iz Južne Amerike su Dragan Labović (36) i Miloš Kragović (33). Labović je zaustavljen dok je vozio svoj džip „BMW X6", a prilikom pretresa njegovog stana u Beogradu pronađeno je 540.000 evra, za koje se sumnja da potiču od prodaje kokaina. Kragović, koji je uhapšen u jednom beogradskom kafiću, važi, kao i Labović, da je blizak beranskoj kriminalnoj grupi.
Na dan kada je zaplenjena rekordna količina od 2,2 tone kokaina na jahti „Maui" u urugvajskoj luci, uhapšeni su u Kragujevcu Željko Vujanović i Marko Vorotović, dok je Nikola Pavlović uhapšen u Beogradu. Vujanović je uhapšen u kafe-klubu „Kazino" u Kragujevcu, gde je radio kao menadžer. Vlasnik tog kluba je poznati crnogorski biznismen iz Pljevalja Darko Šarić.
Istražni sudija Specijalnog suda je svima odredio pritvor do 30 dana, a protiv njih je i pokrenuo istragu.

Нема коментара: