brojač poseta

субота, 24. октобар 2009.

Pažnja: I keva ima Facebook profil!

Sajt Facebook ne koriste samo mladi. U Nemačkoj, na primer, od 4,3 miliona 'fejsbukovaca' 120.000 stariji su od 50 godina.

Oni objavljuju lične fotografije, pišu poruke svojoj deci i unucima, ostaju u kontaktu sa poznanicima koje su upoznali na letovanju...

Birgit Dojcman, koja ima 54 godine, već nekoliko meseci koristi Facebook, kaže: "Nekako se baš čudim šta sve deca pišu na internetu. Ja samo želim da negujem stara poznanstva".

I stariji od pedest godina koriste socijalne mreže da bi održali kontakte u svetu. "Facebook i druge socijalne mreže nam pružaju utisak da postoji emotivna bliskost i smanjuju realnu distancu", kaže za "Dojče vele" Hajnrih Špek, pedagog iz Kajzerslauterna.


Neki od korisnika imaju i više od 80 godina. "Ljudi ne žele da izgube vezu sa svojom decom. Mnogi su, doduše, nesigurni, jer televizija često izveštava o opasnostima koje postoje u digitalnom svetu. Stariji retko objavljuju privatne informacije", kaže Špek.

Veliki broj penzionera je skeptičan prema velikim internet socijalnim mrežama. Kažu da imaju utisak da ih neko posmatra.

Na portalima zatvorenog tipa, kao što su Bestage24 i Platinnetz osećaju se mnogo sigurnije. Najomiljenija stranica za starije osobe je Feierabend.de sa 150.000 korisnika, koji u proseku imaju 60 godina.

Najnovije istraživanje je pokazalo da korišćenj Interneta može da pomogne u očuvanju mentalne sposobnosti starijih ljudi. Naučnici ističu da samo par dana nakon pretraživnja veba mozak kod njih mnogo bolje funkcioniše.

Нема коментара: