brojač poseta

петак, 09. октобар 2009.

Obolela od H1N1 i dalje teško

Zdravstveno stanje pacijentkinje iz Kraljeva, obolele od novog gripa, za nijansu je bolje, ali je i dalje teško, kažu u kragujevačkom Kliničkom centru.

"Vitalni parametri kod pacijentkinje su dobri, ali je njeno opšte stanje i dalje teško", izjavio je direktor Infektivne klinike Kliničkog centra u Kragujevcu, Zoran Todorović i ponovio da bolesnica od 46 godina ima teži oblik tog gripa.

Ona je zbog komplikacija sa respiratornim organima priključena na aparat za disanje.

Pretpostavlja se da je ova žena, koja živi u selu nadomak Kraljeva, virus gripa H1N1 dobila od sina, koji ga je preležao, a koji radi kao profesionalni vozač i putuje po zemljama Evrope.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je da je kod pacijentkinje smeštene u kragujevačku bolnicu sa težim oblikom novog gripa već drugog dana bolesti bilo potebno lečenje na intenzivnoj nezi i ocenio da će takvih slučajeva biti sve više.

On je podsetio na procenu posebne radne grupe da se ulazi u jesenju i zimsku sezonu, kada će rizik od pandemije biti znatno povećan i kazao da će za pripreme vezane za pandemiju ove i sledeće godine biti potrošeno "koliko za dve godine u zdravstvenom sistemu Srbije".

Kon: Pojava infekcija očekivana

Pojava teških respiratornih infekcija novim gripom mogla se pretpostaviti, pa je zato i postavljen poseban nadzor nad teškim akutnim respiratornim distresom i na taj način je i otkriven slučaj obolevanja pacijentkinje iz okoline Kraljeva, rekao je danas predsednik Radne grupe za pandemije dr Predrag Kon.

On je, u izjavi Tanjugu, istakao da je oboljenje počelo 28. septembra, zaraza je verovatno bila u nedelji pre toga, a bolesnica je bila tretirana u lokalnoj ambulanti, odbivši hospitalizaciju, posle čega se stanje pogoršalo i ona sada leži u Urgentnom centru u Kragujevcu.

Prema Konovim rečima, pacijentkinja je 4. oktobra primljena prvo u kraljevačku bolnicu, a potom je prebačena u Kragujevac, gde se nalazi na intenzivnoj nezi, prima odgovarajuću terapiju i pod maksimalnim je nadzorom.

"Što se tiče njenih kontakata koji su ispitivani, otkriveno je da su i sin i snaja imali tegobe nekoliko dana ranije sa povišenom temperaturom i daleko blažim simptomima, kao i da je u bližoj okolini porodica pominjala više slučajeva blagih oboljenja s povišenom temperaturom", ukazao je dr Kon.

On je naglasio da, što se tiče njenih kontakata sa inostranstvom, nije bilo značajnih kontakata, tako da se tretira da je do obolevanja došlo u Srbiji.

Нема коментара: