brojač poseta

недеља, 25. октобар 2009.

Obama sprema napad na Ruse

Vojni ekspert Konstantin Sivkov tvrdi da će SAD za tri-četiri godine napasti Rusiju, koja neće imati čime da se suprotstavi

Obama sprema napad na Ruse

Ruski vojni stručnjak Konstantin Sivkov tvrdi da Sjedinjene Američke Države pripremaju vojni napad na Rusiju. Prema njegovim procenama, napad bi mogao da se dogodi za najviše tri-četiri godine.

Konstantin Sivkov

Ubeđen da sledi rat... Konstantin Sivkov

U intervjuu za moskovski list „Pravda" on je ukazao da se u SAD događaju slične stvari kao i pred napad na Irak.

- Želeo bih da obratite pažnju na činjenicu da su na američkoj vojnoj akademiji u Vest Pointu nedavno pokrenuti programi za učenje ruske kulture i jezika. Iračku kulturu i arapski jezik počeli su da uče tri godine pre invazije na Irak - rekao je vojni stručnjak Konstantin Sivkov.

Sivkov je za ruski tabloid „Pravda" dodao da broj vojnika u novim američkim bazama na Crnom moru u Bugarskoj i Rumuniji neće biti veliki, ali kaže i da Rusiji niko ne može da garantuje kako se ta brojka neće utrostručiti ili učetvorostručiti. On smatra da će za nekoliko godina Rusija biti okružena bazama u kojima će se nalaziti američki vojnici.

- Šta će Amerikancima baze na Crnom moru? Kako bi se borili protiv terorizma? Pa između Rumunije i Bliskog istoka je četiri hiljade kilometara - kazao je Sivkov i dodao kako je to prevelika udaljenost za slanje trupa u Irak i Avganistan.

SAD premešta vojsku iz Nemačke na istok

Ruska javnost se uzbudila zbog najave da će SAD izgraditi baze u Bugarskoj i Rumuniji, na koje će potrošiti oko 110 miliona dolara. Vojna baza u Bugarskoj trebalo bi da bude u funkciji 2010. godine, dok će za stavljanje u funkciju ove druge biti potrebno još godinu ili dve. Zasad je američki plan da u tim dvema bazama rasporedi oko četiri hiljade vojnika.

Plan za izgradnju ove dve baze izrađen je još 2004, u eri bivšeg američkog predsednika Džordža Buša. U tom planu Pentagon je izneo predlog da se deo od čak 55.000 vojnika smeštenih u Nemačkoj prebaci u baze u zemljama istočne Europe, među kojima su i Bugarska i Rumunija.

Zaključio je kako će te baze poslužiti Amerikancima za osiguravanje dotoka gasa i nafte iz Kaspijskog jezera.

Sivkov je već ranije tvrdio da će SAD biti u stanju da u periodu od 2012. do 2015. unište ruske strateške nuklearne snage nenuklearnim preventivnim napadom.

- Smatram da je mogućnost vojne pretnje sada veća nego ikad pre - rekao je Sivkov.

On tvrdi da su zapadni vojni eksperti nedavno počeli razgovore o mogućnosti napada na Rusiju i aneksije njene teritorije.

- Predviđeno je da se Rusija podeli na tri dela, i to tako što će zapadni deo ići Evropskoj uniji, centralni deo i Sibir SAD, a istočni deo Kini. To je samo grubo rečeno - rekao je on i izneo tvrdnju da ruske oružane snage neće biti u stanju da se uspešno odupru agresiji.

On je dodao da je potencijal vojske, čak i ako se rasporedi, limitiran, čak i u lokalnim ratovima.

Нема коментара: