brojač poseta

недеља, 25. октобар 2009.

Neograničeni vek nuklearne nanobaterije

Američki naučnici su konstruisali prototip džepne nuklearne baterije, koja može bez problema da radi više decenija, a moguće i nekoliko stotina godina.

"Kada ljudi čuju reč 'nuklearna' odmah pomisle na opasnost", rekao je doktor Dži Van Kvon, glavni konstruktor ove baterije sa neverovatnim svojstvima, dodajući da napajanje sa nuklearnim baterijama već ima široku primenju u mnogim uređajima - od savremenih kardiostimulatora do satelita i pomorskih navigacionih sistema.

Tim naučnika koji predvodi dr Dži Van Kvon iz američkog univerziteta Misuri napravio je prototip takve baterije koja bi trebalo da bez prekida radi gotovo neograničeno, preneo je ruski dnevnik "Izvestija".

Ova baterija ima jednu elektrodu - od izotopa, dok se druga elektroda - pločica, vremenom haba zbog neprekidnog bombardovanja jonizirajućim zracima.

Kako bi se obezbedila električna energija u trajanju izotopa, pločica bi morala da bude velika, ali su naučnici univerziteta Misuri koristili novi materijal, tečni poluprovodnik koji im je omogućio da radikalno smanje dimenzije baterije. Dr Dži smatra da ona može da bude tanja od vlasi ljudske kose.

Američko otkriće, kako se prognozira, primeniće se u minijaturnim mehaničkim uređajima, proizvedenim najverovatnije po porudžbini vojske.

Нема коментара: