brojač poseta

уторак, 20. октобар 2009.

Ne treba žuriti s vakcinom!

Stručnjaci smatraju da se ne treba plašiti vakcinacije protiv novog gripa, ali i da je dobro što ćemo moći prvo da vidimo iskustva u drugim zemljama

Oprezno, ali bez panike... Ranko Dakić

Oprezno, ali bez panike... Ranko Dakić

Direktor Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak" Ranko Dakić kaže za Press da građani ne treba da se plaše predstojeće vakcinacije protiv svinjskog gripa, ali smatra i da ne treba žuriti sa primenom nove vakcine. On naglašava da je najbolje ispratiti tuđa iskustva, jer je bolje učiti na njima, a u međuvremenu polako sprovesti vakcinaciju protiv običnog, sezonskog gripa.

Vakcine protiv novog gripa A (H1N1) biće isporučene Srbiji u januaru 2010. godine, a stručnjaci kažu da stanovništvo do tada treba edukovati i upoznavati sa pravim informacijama vezanim za ovaj virus.

Farmaceuti napravili dramu

- Stanovništvo treba polako pripremati za vakcinaciju. Vakcina je jedina prava zaštita protiv gripa. Nema razloga za strah od eventualnih loših posledica nove vakcine, ali nema razloga ni za žurbu sa njenom primenom - kaže Dakić.

Naš sagovornik ističe da su se kod građana pojavili nepotreban strah i panika.

- Moram naglasiti da se izvestan strah stvorio samo zato što su farmaceutske kompanije žurile da što pre izađu na tržište sa novom vakcinom i tako zarade novac. Sada se strasti polako smiruju, nema više histerije i stvari polako dolaze na svoje mesto - kaže Dakić.

Šta treba znati o vakcini protiv novog gripa:

- Vakcina će u Srbiju stići u januaru 2010.

- Ministarstvo zdravlja poručilo je tri miliona doza

- Vakcinacija će za deo populacije (zdravstvene radnike i zaposlene u javnim službama) biti obavezna

- Za ostalo stanovništvo je na dobrovoljnoj bazi

- Obavezna vakcinacija će biti besplatna, dok će je ostali građani plaćati u okviru participacije

- Vakcinu će moći da prime deca od šestog meseca, ali uz konsultaciju sa pedijatrom

- Vakcina nije štetna za trudnice, ali će ih primati samo uz nadzor lekara

- Davaće se u rame

- Za pandemijsku vakcinu potrebno je više vremena da bi se stvorio imunitet (tri do četiri nedelje)

- Vakcina protiv novog gripa daje zaštitu protiv novog gripa H1N1, ali ne i za sezonski H3N2

On objašnjava da je Svetska zdravstvena organizacija još u septembru novi virus A (H1N1) označila kao sezonski za sledeću godinu na južnoj hemisferi.

Epidemiolog i član Radne grupe za pandemiju dr Branislav Tiodorović kaže za Press da je normalno što svi s nestrpljenjem čekaju da vide kakve će reakcije na novu vakcinu biti kod onih koji su već počeli da je primenjuju.

- Vakcinacija se već sprovodi u nekoliko država u SAD, ali i u Kini i Australiji, i tu se zasad ne dešava ništa neuobičajeno. Štetna dejstva vakcine nisu zabeležena, ali moram naglasiti da ona još nije u masovnoj upotrebi. Velika je prednost što ćemo imati priliku da vidimo iskustva drugih pre nego što i sami počnemo da primenjujemo novu vakcinu - kaže Tiodorović.

Za sezonsku vakcinu nema gužve

U većini domova zdravlja u Srbiji počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa, koju epidemiolozi preporučuju kao dobru zaštitu dok ne stigne vakcina protiv novog gripa. U Ministarstvu zdravlja ističu da je obezbeđeno 303.430 doza vakcina i da je u toku njihova distribucija u sve zdravstvene ustanove u Srbiji.

U Domu zdravlja „Dr Milutin Ivković" u Beogradu juče je u redu za vakcinaciju protiv sezonskog gripa bilo samo nekoliko starijih Beograđana. Verica Seničić, medicinska sestra u službi opšte medicine u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kaže za Press da su vakcine protiv sezonskog gripa stigle u ponedeljak ujutru i da su odmah distribuirane i u njihove punktove „Karaburma" i „Dunavski venac".

- Još nema gužvi. Građani verovatno nisu informisani da je počela vakcinacija - prokomentarisala je Seničićeva.

O trošku osiguranja vakcinišu se hronični bolesnici, oboleli od malignih bolesti, HIV pozitivni i oboleli od AIDS-a, deca koja boluju od neke hronične bolesti i stariji od 65 godina. Vakcinacija o trošku osiguranja obavlja se u matičnim domovima zdravlja.

- U pitanju je tzv. split vakcina, proizvođača „Sanofi Pastera". Imajući u vidu da se grip javlja početkom zime, ovo je idealno vreme za njenu primenu. Imunitet se razvija u periodu od dve do tri nedelje. Kod vakcinisanih građana u slučaju obolevanja razvija se blaža klinička slika i smanjuju se moguće teže komplikacije. Ovu vakcinu mogu primiti i bebe sa navršenih šest meseci - kažu u Institutu za javno zdravlje „Batut".

Planirate li da se vakcinišete protiv gripa?

Dragan Veselinović (79), penzioner

- Neću se vakcinisati jer sam grip poslednji put ležao pre 40 godina. Ne plašim se ni običnog ni svinjskog gripa. Pojačaću ishranu, izbegavaću gužve... Čini mi se da je ova panika oko virusa svinjskog gripa napravljena da bi neko od toga profitirao. Postoji gomila drugih bolesti od kojih ljudi mnogo više umiru.

Desanka Marović (77), penzioner

- Ne plašim se gripa! Ne planiram da se vakcinišem ni protiv sezonskog ni protiv svinjskog gripa, šta će to meni? Neka se vakcinišu mladi, njima je to potrebnije.

Vera Pešić (56), sanitarni inspektor

- Nisam se do sada vakcinisala protiv gripa. Ali ozbiljno razmišljam da se vakcinišem protiv novog gripa, jer radim na mestu koje podrazumeva stalni kontakt sa velikim brojem ljudi.

Melinda Ugri (20), vaspitač

- Imunitet mi je prilično narušen, pa ću se vakcinisati protiv sezonskog gripa. Nadam se da će mi ta vakcina pomoći da se zaštitim i od novog gripa. Ne verujem da je novi grip, o kojem se toliko priča, mnogo opasniji od sezonskog. Mislim da je cela ta priča malo prenaduvana.

Нема коментара: