brojač poseta

недеља, 25. октобар 2009.

NATO pred bankrotom

Svetska ekonomska kriza prazni i budžet NATO-a. U kasi trenutno nedostaje 50 miliona evra, a na dugi rok čitavih deset milijardi. Ministri Alijanse, na sastanku u Bratislavi, sporili su se oko toga treba li misija u Avganistanu da proguta sav novac, a na štetu potreba zemalja članica

NATO pred bankrotom

Na sastanku se, osim o Avganistanu, razgovaralo i o novom planu za protivraketnu odbranu, umesto štita od kojeg je Amerika odustala.

Za misiju NATO-a u Avganistanu nedostaju i novac i vojnici. Komandant misije, američki general Stenli Mekristal, traži još 40.000 vojnika jer još nije došlo vreme da se Avganistancima prepusti briga o bezbednosti.

Prvi čovek NATO-a objašnjava da bi odlazak značio predati tu zemlju Al Kaidi. Da bi se avganistanska vojska i policija osposobile i opremile, treba još novca.

- Međunarodna zajednica mora da uloži u jačanje Avganistanaca da sami biju svoju bitku i da sprečimo da tamo ponovo procveta terorizam - rekao je generalni sekretar Anders Fog Rasmusen.

Zemlje članice se teška srca odlučuju da šalju vojnike i daju novac. Što se vojnika tiče, većina čeka da vidi da li će ih i koliko još poslati Amerika, ali i ko će biti novi predsednik Avganistana.

Novac je problem za novije članice jer manje ostaje za obnavljanje njihove vojne infrastrukture. Analitičari kažu da je u suštini reč o sporu o prioritetima NATO-a.

Članice iz srednje i istočne Evrope brine bezbednost posle odluke Vašingtona da umesto protivraketnog štita u Poljskoj i Češkoj ponudi postavljanje mobilnih antibalističkih raketa.

- Novi plan stavlja protivraketnu odbranu u kontekst NATO-a. To je dobro i za savez i za solidarnost. Dobro je što ćemo u roku od nekoliko godina imati sistem koji će braniti građane Evrope i Severne Amerike od rastućih pretnji - istakao je Rasmusen.

Prvi čovek NATO-a kaže da bi bilo dobro kada bi novi plan odbrane podržala i Rusija. Neki ruski stručnjaci, međutim, kažu da izmenjeni američki plan protivraketne odbrane, koji je ovih dana na mini evropskoj turneji ponudio potpredsednik Džozef Bajden, nije realan.

U isto vreme, NATO-u prija to što je šef ruske diplomatije rekao da Moskvi ide u prilog uspeh misije u Avganistanu, jer bi suprotno značilo veće probleme sa terorizmom, trgovinom drogom i organizovanim kriminalom. U Rusiji završi oko 80 tona heroina iz Avganistana.

Нема коментара: