brojač poseta

понедељак, 19. октобар 2009.

Narko-klan u aprilu prošvercovao brodom jednu pošiljku kokaina

Narko-klan koji stoji iza pošiljke više od dve tone kokaina zaplanjenog prošle nedelje u Urugvaju prošvercovao je u aprilu nepoznatu količinu droge na jednom prekookeanskom brodu, piše najtiražniji argentinski list „La Nasion“.

Argentinski mediji navode da je grupa srpskih narko-dilera u Argentinu došla u martu ove godine


Policija je tada upala na jedan drugi brod, ali nije pronašla drogu. Oni su tada pokušali da na brod, kojim je trebalo da krene pošiljka, postave satelitsku opremu za praćenje. Međutim, grupa je promenila plan, tako da droga nije ni utovarena na brod koji je pratila argentinska policija.
List navodi da su uhapšeni srpski državljani u Argentini od marta ove godine. Oni perfektno govore španski jezik, sa kastiljanskim dijalektom. Uhapšeni su kod sebe imali po dva do tri lažna dokumenta, a uz pomoć dvojice Argentinaca iznajmljivali su apartmane i kupovali luksuzne automobile. Često su menjali adresu stanovanja kako bi izbegli policiju.
„Očekujemo da će posle hapšenja u Srbiji nastati domino efekat koji će dovesti do razotkrivanja čitave mreže“, izjavio je portparol argenstinskog suda.
Sudija je naložio da se izda međunarodna poternica za četvoricom Srba, među kojima je i osoba koja je donela 260.000 evra za kupovinu jahte „Maui“ na kojoj je nađen kokain.

Uhapšeni srpski državljanin perfektno govori španski


S druge strane, urugvajska policija pojačala je iz straha od moguće odmazde srpskih narko-dilera zaštitu svih osoba koje su učestvovale u akciji zaplene. Urugvajski mediji prenose i da je policija saopštila da je dan posle otkrivanja droge u pristaništu Santjago Vaskez, u kojem žive zaposleni u luci, na brutalan način ubijena jedna žena, ali u saopštenju nije navedeno da li to ubistvo ima veze sa zaplenjenim kokainom. Mediji u Urugvaju i Argentini navode da „srpska mafija“ planira osvetu i da je zbog toga angažovana mornarička obaveštajna služba koja već dva dana vodi računa o bezbednosti policajaca koji su učestvovali u akciji. Posebne mere bezbednosti uvedene su i u zatvoru u kojem se nalazi jedina osoba protiv koje je do sada pokrenut postupak u vezi ovog slučaja.
Urugvajska i argentinska policija izdale su poternicu za šest pripadnika kriminalne grupe, četvoricom Srba i dva državljana Argentine. Šef odeljenja za ekomomski kriminal u Argentini Marselo Akinski i sudija za organizovani kriminal u Urugvaju Grasijela Gati pokrenuli su široku akciju protiv dilera droge, u kojoj se ispituju računi u bankama.
U Beogradu je juče Željku Vujanoviću, vlasniku kazina i građevinskom preduzimaču iz Kragujevca, Marku Vorotoviću i Nikoli Pavloviću, građevinskim preduzimačima iz Beograda, osumnjičenima da su umešani u šverc 2,1 tone kokaina, istražni sudija Specijalnog suda odredio pritvor do mesec dana i doneo odluku o pokretanju istrage protiv njih. Pritvor je određen zbog opasnosti od bekstva i ponovnog krivično delo, kao i zbog visine zaprećene kazne.
Sva trojica osumnjičena na saslušanju su samo rekla da nisu krivi i zatim su odbili da iznose bilo kakve druge detalje, tako da je istražni sudija konstatovao da se brane ćutanjem.
Advokat Momčilo Minić, branilac Vujanovića, kaže za „Blic“ da je svim osumnjičenima stavljeno na teret neovlašćena prodaja droge po novousvojenim odredbama zakona, kojima je zaprećena kazna od deset godina pa naviše.

Raspisana poternica za četvoricom dilera


Portparol argentinskog suda izjavio je da oni očekuju „da će posle hapšenja u Srbiji nastati domoino efekat koji će dovesti do razotkrivanja čitave mreže“.
U akciji „Balkanski ratnik“, koju je pokrenula BIA u saradnji sa američkom DEA, uhapšeno je ukupno pet osoba. Jedan Urugvajac i srpski državljanin sa poljskim pasošem uhapšeni su na jahti „Maui“ u urugvajskoj luci Santijago Vaskez, na ušću reke Santa Lusija. Urugvajski državljanin je pušten zbog nedostatka dokaza, a Anastadidi Nartinsik, kako su urugvajski mediji preneli ime srpskog državljana, zadržan je u pritvoru. Prema pisanju argentinskih medija, on je imao nekoliko pasoša, među kojima i hrvatski.
Policija Urugvaja raspisala je poternicu i za četvoricom državljana Srbije koji su, kako se sumnja, u poslednjem trenutku pobegli sa jahte u Santijago Vaskezu. Na jahti „Maui“ koja je plovila pod engleskom zastavom zaplenjena je i 2,1 tona kokaina.
Istražni organi sumnjaju da je naručilac kokaina jedan od trenutno najkontroverznijih i najmoćnijih crnogorskih biznismena, o čemu je „Blic“ već pisao. Prema podacima srpske policije i BIA, koja nekoliko meseci pod prismotrom drži osumnjičenog i pripadnike njegove grupe, organizator šverca je vođa klana iz Crne Gore koji ima razvijene poslove i u Srbiji.
Sagovornik „Blica“ iz vrha MUP-a navodi i da osumnjičeni organizator već duže u Beogradu važi za jednog od najmoćnijih biznismena u poslovima nekretnina, ugostiteljstva, ali ima i velikim uticaj u srpskom podzemlju i u vlasti.
Zaplenjeni kokain je do Urugvaja prevezen kamionima iz Kolumbije preko Argentine. U presretnutim razgovorima trgovaca kokainom pomenuta su dva imena - „Maui“ i „Bond“. Prilikom upada na „Maui“ pronađeno je 50 plastičnih kesa kokaina, u kojima su bila ukupno 2.174 kilograma kokaina. Policije Urugvaja i Argentine sumnjaju da nedostaje još 20 vreća koje se prevoze brodom „Bond“.


Medojević: Kokainski kartel radi iz Pljevalja i Kotora
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene, ocenjuje za „Blic“ da je zaplena više od dve tone kokaina početak regionalne ili međunarodne akcije koja procenjuje da je Crna Gora postala platforma za delovanje organizovanog kriminala u regionu i Evropi, pa čak i u SAD.


On tvrdi da ne postoji politička volja vrha vlasti u CG za borbu protiv organizovanog kriminala. Potvrdu tog stava vidi u činjenici da je više puta parlamentu i državnom tužiocu podnosio dokaze o delovanju dva kraka narko-mafije u Crnoj Gori.
- Jedan je heroinski, koji vodi iz Avganistana preko Turske, Kosova sa centrom u Rožajama. Drugi, kokainski, o kojem se sada govori, lociran je u Pljevlju, sa sedištem u Kotoru. Donosio sam dokaze državnom tužiocu o povezanosti vrha vlasti sa njima preko Agencije za nacionalnu bezbednost. Čak sam te podatke nosio u sedište NATO, znajući da delovanje kartela i vlasti predstavljaju jedan od najvećih bezbednosnih pretnji u regionu, koja u Crnoj Gori ima političku zaštitu - navodi Medojević.
On takođe tvrdi da je izostalo hapšenje članova kartela, ali da su se umnožile pretnje koje je dobijao. Tvrdi da šefovi tih kartela raspodeljene moći, kontrolišu gradove poput Budve, Kotora, Pljevlja i Rožaja.
Medojević podseća da je u crnogorskom parlamentu više puta ponovio da organizovani kriminal, povezan sa vrhom vlasti preko crnogorske Agencije za bezbednost, ugrožava ustavni poredak.
- Evropska komisija takođe je konstatovala vrlo jasno i odsečno da je Crna Gora ključna za distribuciju narkotika, a da u prošloj godini nije bila niti jedna presuda za pranje novac iako je više milijardi evra prljavog novca oprano kroz ulaganja u nekretnine, sport, oblasti najrizičnije za pranje novca i gotovo sav taj posao je išao preko of-šor kompanija sumnjivih destinacija - navodi Medojević.

Нема коментара: