brojač poseta

петак, 30. октобар 2009.

Najveća srpska vojna baza

Na površini od 35 hektara u Kopnenoj zoni bezbednosti završena najveća srpska vojna baza. Ekipa Pressa s ministrom odbrane Draganom Šutanovcem bila u nenajavljenoj inspekciji pred svečano otvaranje

1

Vojna baza „Cepotina", nadomak Bujanovca u Kopnenoj zoni bezbednosti, posle sedam godina konačno je završena i svečano će biti otvorena sredinom novembra. Ministar odbrane Dragan Šutanovac, zajedno sa ekipom Pressa, nenajavljen je posetio ovaj centar u poslednjoj inspekciji pred otvaranje. Press je imao ekskluzivno pravo da prvi pregleda i snimi ovaj najveći vojni objekat koji je u proteklih 20 godina izgradila Srbija, vredan 1,6 milijardi dinara.

2
Parking i heliodrom... Sve spremno za brze intervencije na jugu Srbije
Parking i heliodrom... Sve spremno za brze intervencije na jugu Srbije

Baza „Cepotina" je u stvari mali grad u kome će živeti oko 960 vojnika. Na površini od 35 hektara nalazi se sve što je potrebno za funkcionisanje Četvrte brigade Kopnene vojske. Vojska u ovoj bazi mogla bi nekoliko meseci da funkcioniše bez spoljnog dotoka hrane, vode, struje, benzina. Poslednjih nedelja ovde se već uselio 700 vojnih profesionalaca.

Kupatilo za svaku sobu

Ispred ulaza u bazu je osmatračnica, a posle kontrole na kapiji kreće glavna saobraćajnica srpskog „Bondstila" (pogledaj grafiku). S leve strane su parkinzi, a pored njih šest stambenih objekata od po 2.000 kvadratnih metara. Ispod svakog od njih su magacini i kućice za pse. Ulazimo u jedan od stambenih objekata koji ima tri sprata i može da primi 180 stanara.

3
Šutanovac: Ponosan sam, ali ovo nije sve!
Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je ponosan na ovaj najveći vojni infrastrukturni projekat, ali mu je još bitnije da su zadovoljni oni koji će koristiti bazu. Međutim, on otkriva da zapravo nije kraj izgradnji u ovom regionu, jer mu je namera da bazu dvostruko uveća.
- Ideja je da se baza proširi za još 65 hektara, taj prostor nam je potreban za pripremu vojnih profesionalaca za učešće u mirovnim operacijama. Osim što naši mirovnjaci neće putovati negde daleko na obuku, kod nas bi mogli da se obučavaju i mirovnjaci drugih zemalja. Iako dinamika izgradnje ove baze nije bila kako je planirano, najvažnije je da je kvalitet vrhunski i da će Vojska živeti i raditi u najboljim mogućim uslovima - kaže za Press Šutanovac.

Svaka soba ima četiri kreveta, isto toliko ormana i komoda, ali i svoje kupatilo, što je san za sve ostale baze i kasarne širom Srbije. Krišom smo zavirili u jedan od ormana i zatekli uredno rasklopljenu pušku, šlem i ostalu opremu.

Svaka zgrada ima i odeljenje za pranje i sušenje veša i TV salu. Kad izađete iz ove zgrade i pređete ulicu, dolazite do kuhinje, odnosno vrlo savremene menze u kojoj će vojnici, kao na traci, uzimati hranu, od hleba do deserta.

4
Stadion... Kapacitet 810 sedišta, trava kao na engleskim stadionima

- Kuhinja ima kapacitet 2.000 obroka, a za sat vremena treba svima da posluži ručak. Preko puta je kantina, površine 550 m2, gde će vojnici moći da kupe sve što je neophodno - raportiraju oficiri ministru Šutanovcu.

Trava bolja od Vemblija

Idemo na drugu stranu i prelazimo pešački prelaz usred vojne baze da bismo došli do mini-bolnice u kojoj može da se obavi 80 pregleda i sedam zubarskih intervencija dnevno. Ovde će moći da bude stacionirano šest pacijenata, a postoji i izolacija u kojoj mogu da budu smeštena dvojica vojnika.

5
Glavni ulaz...U najveću bazu Vojske Srbije može se ući samo sa specijalnom dozvolom
Glavni ulaz...U najveću bazu Vojske Srbije može se ući samo sa specijalnom dozvolom

Zubarska ambulanta opremljena je najmodernijim sredstvima. Ponos ove ordinacije je najsavremenija zubarska stolica, kakva postoji još samo na VMA.

6

Miloje Miletić: Prezadovoljan sam!

Načelnik Generalštaba Miloje Miletić izjavio je za Press da je jako zadovoljan izgledom baze „Cepotina" uoči otvaranja.
- Ovo baza je urađena po najboljim mogućim standardima i pruža Vojsci Srbije nešto što do sada nije imala, a što svakako zaslužuje. Sve izgleda jako dobro i mislim da naša vojska ovako nešto zaslužuje, a činjenica je da sa svojim kvalitetima može da parira i prednjači među sličnim kompleksima u regionu - naveo je Miletić.

- U dogovoru sa lokalnom samoupravom mogli bismo ovde po potrebi i civile da lečimo - predlaže ministar. Baza ima servis za popravku vozila, benzinsku pumpu, heliodrom...

Za trening vojnika izgrađen je pešadijski poligon sa 17 prepreka, a za rekreaciju tereni za košarku, rukomet i odbojku. Najzanimljiviji je fudbalski stadion s tribinama od 810 stolica, koje su ofarbane u boje srpske trobojke. Za travu na terenu oficiri kažu da je bolja nego na Vembliju!

7
Ambulanta... Potpuno opremljena za hitne intervencije, uključujući i stomatološke usluge
Ambulanta... Potpuno opremljena za hitne intervencije, uključujući i stomatološke usluge

Noć je uveliko pala kada smo napustili ovaj vojni kompleks, kada smo se uverili i da baza ima odlično osvetljenje, najsavremenija sredstva komunikacije, razglas... Sve u svemu, Srbija može da bude ponosna na ovu vojnu bazu.

8
Spavaonica...U svakoj sobi četiri ležaja i kupatilo
Spavaonica...U svakoj sobi četiri ležaja i kupatilo


9
Trim staza... Za vojnike jutarnja gimnastika na 17 prepreka
Trim staza... Za vojnike jutarnja gimnastika na 17 prepreka

Нема коментара: