brojač poseta

понедељак, 12. октобар 2009.

Kraljevčanka obolela od svinjskog gripa u sve težem stanju!

Zdravstveno stanje pacijentkinje B. Đ. (46) iz sela Milakovac kod Kraljeva, kod koje je potvrđen teži oblik novog virusa gripa A (H1N1), pogoršalo se u odnosu na prethodne dane, saznaje Press

Pacijentkinja na aparatima

Dramatično... Pacijentkinja na aparatima

Ova žena je već šest dana priključena na aparate za disanje, ima upalu pluća sa komplikacijama i lekari izbegavaju da prognoziraju dalji tok bolesti.

Dežurni lekar Urgentnog centra u Kragujevcu dr Milan Cvetković potvrdio nam je da je pacijentkinja u jako teškom stanju.

- Ona je i dalje na aparatima za disanje, kako bi pluća mogla maksimalno da joj se rasterete, ali pomaka u odnosu na dan pre nema. Pratimo sve vitalne parametre, ali je rano za davanje bilo kakvih prognoza - rekao je dr Cvetković, anesteziolog Urgentnog centra.

Epidemiolog i član Radne grupe za pandemiju dr Branislav Tiodorović kaže da se za obolelu ženu ne može reći da je u dobrom stanju sve dok diše pomoću mašina.

- Njeno stanje će najmanje još nekoliko dana morati da se prati intenzivno. Dokle god se ne eliminiše respirator, odnosno veštačko disanje, ne može se smatrati da je pacijent u dobrom stanju - kaže dr Tiodorović.

B. Đ. se, podsetimo, prvi put lekarima javila 29. septembra, kada je zbog svadbe sina, koja je bila 4. oktobra, odbila bolničko lečenje u Kraljevu. Odmah posle slavlja, u nedelju, ona se javila hitnoj službi kraljevačke bolnice. Smeštena je na Odeljenje za lečenje plućnih bolesti, a već u ponedeljak posle podne prebačena je na odeljenje Urgentnog centra u Kragujevcu.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu dr Aleksandar Macan kaže da je, nažalost, za svoje sadašnje stanje B. Đ. sama kriva.

- Da je prihvatila hospitalizaciju u prvom trenutku, do ovoga najverovatnije ne bi došlo - ocenio je Macan.

Familija kaže da ona nije putovala i da ne znaju gde je mogla da dobije virus. Oni se sećaju da je B. Đ. danima pre sinovljeve svadbe pod temperaturom spremala slavlje i da je veselje provela u krevetu gušeći se od kašlja.

Dr Branislav Tiodorović

Zahlađenje koristi gripu

Dr Branislav Tiodorović kaže da zahlađenje koje je juče stiglo u Srbiju predstavlja opasnost jer pogoduje širenju virusa gripa.

- Kiša, vlažno vreme, a pogotovo temperature ispod 10 stepeni, koje su najavljene, koriste gripu. Zato moramo da se pripremimo na hladnoću koja će biti nagla. Ljudi treba da se oblače slojevito, što više šetaju na čistom vazduhu, provetravaju prostorije, hrane se zdravo - upozorio je dr Tiodorović.

Нема коментара: