brojač poseta

понедељак, 12. октобар 2009.

Kompjuteri slaba tačka Amerike

Stručnjaci upozoravaju američke zvaničnike da bi sajber napadi, kakvi su se već nekoliko puta dogodili, mogli značajno da ugroze bezbednost i energetske sisteme zemlje

Hakeri iz Rusije, Kine i Severne Koreje napredniji od američkih

Moderno ratovanje... Hakeri iz Rusije, Kine i Severne Koreje napredniji od američkih

Novi sajber napadi na Ameriku mogli bi da budu fatalni po tu zemlju, upozoravaju kompjuterski stručnjaci. Oni ocenjuju da su hakeri iz Rusije, Kine i Severne Koreje trenutno ispred američkih i savetuju svoju vladu da preduzme odgovarajuće korake kako bi zaštitila vitalnu infrastrukturu, kao što su sistemi za kontrolu snabdevanja naftom i gasom i elektronski sistemi američke vojske.

Napadi koji su pre dva meseca izvedeni na kompjuterske sisteme američkih federalnih institucija, uključujući Belu kuću, sekretarijate odbrane, finansija i unutrašnje bezbednosti, pokazali su koliko je njihov sajber prostor ranjiv. Za sinhronizovane napade sumnjiče se hakeri iz Severne Koreje.

Sajber napadi sve učestaliji

Prema rečima penzionisanog generala američkog vazduhoplovstva Harija Radigija, veliki napadi u sajber prostoru u protekloj deceniji značajno su oštetili telekomunikacionu infrastrukturu nekih zemalja, a ubuduće će verovatno postati učestaliji. On je podsetio na slučaj Estonije, čije su banke, vladine agencije i političke stranke napadnute sajber tehnologijom u proleće 2007, što je tu baltičku republiku, poznatu po svom elektronskom poslovanju, nakratko u potpunosti blokiralo.

- Morate da smanjite rizik koliko je to moguće, neko bi mogao da napadne elektronske sisteme za kontrolu ventila i distribucionih sistema koji uključuju i isključuju razne uređaje u energetici, mreže za napajanje i distribuciju nafte i gasa - izjavio je Radigi.

On je naglasio da su SAD sve ranjivije kako kompjuterska i internet tehnologija u svetu postaje razvijenija.

- Ranjivi smo na ovu vrstu napada i naivno je misliti da ćemo biti u stanju da napadače zadržimo izvan naših mreža. Oni su već tu - upozorio je Radigi.

Britanac preko računara ušao u Pentagon

Jedan od najvećih hakerskih napada na vojne kompjutere u istoriji izveo je Geri Mek Kinon, britanski državljanin, koji je u periodu između 2001. i 2002. provaljivao u kompjuterske mreže NASA i Pentagona, koristivši samo svoj računar opremljen telefonskim modemom. Mek Kinon je uspeo da zaobiđe sve američke sigurnosne mere i praktično uđe u 97 kompjutera, navodno u potrazi za informacijama o postojanju NLO, odnosno vanzemaljaca. Njegovim upadom u računarske sisteme u februaru 2002. godine 2.000 vojnih kompjutera u Vašingtonu isključeno je sa mreže na 24 sata. Američka vlada je štetu procenila na 700.000 dolara. Mek Kinon je uhapšen 2005. u Londonu, a u septembru ove godine izručen je SAD, gde je osuđen na zatvorsku kaznu od 60 godina.

I prema mišljenju drugih stručnjaka, hakeri iz Rusije, Kine i Severne Koreje su u ovom trenutku ispred američkih. Rastući broj napada putem interneta na kompjutere američkog ministarstva odbrane naveo je jedan konzorcijum javnih i privatnih organizacija da pokrene kampanju nazvanu „Sajber izazov". Ona ima za cilj uvođenje 10.000 mladih u obezbeđenje interneta.

Kineski model

„Sajber izazov" je praktično prekopiran kineski model traganja za mladim ljudima koji vladaju kompjuterskim veštinama. Talentovani ljudi, podeljeni u timove, imaju zadatak da šest dana štite svoju kompjutersku mrežu od neovlašćenog upada druge ekipe, a potom i da se odbrane od napada tima programera iz jedne bezbednosne agencije. Kina u poslednjih pet godina organizuje takva takmičenja, a pobednik za 2005. svoju veštinu dokazao je tako što je uspeo da prodre čak u sistem američkog Pentagona i tako možda pristupio i tajnim informacijama.

Inače, poslednji sajber napadi koji su se dogodili u Americi oborili su sajtove „Fejsbuk" i „Tviter", a za to su odgovorni ruski hakeri. Oni su hteli da ućutkaju gruzijskog blogera koji je kritikovao rusku politiku prema njegovoj zemlji. Ruski hakeri mogu da se pohvale da su pobedili i u prvom sajber ratu, jer je Rusija u sukobu protiv Gruzije u Južnoj Osetiji u avgustu prošle godine, pored vojnog, paralelno vodila i sajber rat. To je prvi put u istoriji čovečanstva da je jedna zemlja koristila modernu tehnologiju u ratovanju.

Нема коментара: