brojač poseta

среда, 28. октобар 2009.

Kacin: Ukidanje viza od 1. januara, Hag uslov za sporazum

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin očekuje ukidanje viza građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije za putovanja u EU, ali je ukazao da je za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma EU-Srbija potrebna puna saradnja sa Haškim tribunalom.


"Očekujemo da će konačna preporuka omogućiti odluku da od 1. januara 2010. godine Makedonija, Srbija i Crna Gora same sebi ukinu vize, jer su ispunile sve obaveze koje su preuzele predlogom takozvane 'mape puta' za ukidanje viza", rekao je Kacin u intervjuu agenciji Beta.
Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu je objasnio da se sada još samo čeka predstavljanje završnih ocena koje su stručnjaci napravili tokom poslednjih poseta Crnoj Gori i Srbiji.
Kada je reč o Prelaznom trgovinskom sporazumu EU-Srbija koji sada jednostrano primenjuje Beograd, Kacin je ukazao da je za deblokadu tog sporazuma potrebna puna saradnja sa Haškim tribunalom.
"Da bi on stupio na snagu i na drugoj strani, na strani EU, moraju za to biti stvoreni preduslovi, a to je puna saradnja sa Hagom", rekao je evropski poslanik i podsetio da "neke zemlje u ovom momentu nisu zadovoljne stepenom te saradnje".

Kacin ukazuje da sve zavisi, pre svega, od procene glavnog haškog tužioca Serža Bramerca s jedne strane, a s druge strane, od Srbije i njenih uspeha u naporima da uhapsi preostale haške begunce.
"Ako Srbija kontroliše svoju teritoriju onda mora znati gde se nalazi (Ratko) Mladić. Ako na to pitanje nema odgovora onda ne kontroliše svoju teritoriju i javljaju se velike poteškoće sa odgovorom na pitanje da li je, a ako jeste, u kojoj meri to pravna država", rekao je Kacin.
Govoreći o šansama BiH za ukidanje viza, Kacin je ukazao da se "BiH na osnovu svih glasanja koja su obavljena u Evropskom parlamentu nalazi i na 'beloj' i na 'crnoj' listi".
"To znači da ima pravo na ukidanje viza kada ispuni uslove, ali se ujedno kaže i da još nije ispunila sve uslove zbog čega se ukidanje viza za BiH odlaže do implementacije obaveza iz 'mape puta'", objasnio je Kacin.
Kad je reč o Kosovu, Kacin je kazao da je "Evropska komisija pristala da i Kosovu ponudi predlog vizne liberalizacije što je prvi korak koji u sledećoj fazi vodi do ukidanja viza".
Govoreći o budućnosti Evropske unije, Kacin je rekao da "samo firma koja raste i ima budućnost".
"U eri finansijske i ekonomske krize pitanje preživljavanja i daljeg razvoja jeste pitanje budućnosti i zato EU želi, hoće i mora da se širi u prvoj fazi na zemlje zapadnog Balkana od kojih jedna pregovara, druga je blizu dobijanja datuma za početak pregovora, a imamo još jednu zemlju na istočnom Balkanu, koja pregovara ali to ide sporo - Tursku", rekao je Kacin.
Kacin koji je vatreni zagovornik širenja EU, rekao je da Uniju u budućnosti vidi "kao uspešnu političku tvorevinu iz koje niko ne izlazi, a mnogi žele da u nju uđu".
"Vidim je kao političku i privrednu tvorevinu, giganta koji pokriva sve teritorije od Islanda preko Norveške pa do Vladivostoka, i koji u svom sastavu ima milijardu potencijalnih kupaca, korisnika usluga i proizvoda", rekao je Kacin.
Slovenački evroposlanik dodaje da EU vidi kao "domaće tržište i kao jednog od najuticajnijih 'igrača' u svetskim dimenzijama zajedno sa s jedne strane Kinom, Indijom iz tog dela sveta i Severnom Amerikom s druge strane, i Brazilom na jugu". "Znači, kao jednu od najvećih ekonomija, orijentisanu na budućnost i veoma ambicioznu", dodao je on.

Нема коментара: