brojač poseta

субота, 31. октобар 2009.

Hakerski napadi iz ministarstva

Iza letošnjeg napada na veb stranice u Južnoj Koreji i SAD stoji vlada Severne Koreje, javljaju mediji u Seulu.

Mediji prenose da je istraga pokazala je IP adresa sa koje su krenuli napadi na veb strane zapravo IP adresa Ministarstva pošte i telekomunikacija Severne Koreje.

Tu IP adresu Ministarstvo je iznajmilo od Kine, kazao je, kako prenosi list "Jung Ang Ilbo", Von Sei-hun iz Nacionalne obaveštajne službe Južne Koreje. Isto je javila i novinska agencija Južne Koreje Jonhap.

Obaveštajna agencija nije želela da potvrdi navode medija, a u Ministarstvu za ujedinjenje koje nadgleda Severnu Koreju, kazali su da ne komentarišu obaveštajna pitanja.

Julski "sajber" napad, tokom kojeg veliki broj kompjutera nastoji da istovremeno uđe na neku veb stranu čime zaguše server, za posledicu je imao prekid rada važnih vladinih sajtova u SAD i Južnoj Koreji.

Pogođeni su bili i sajtovi Bele kuće, kao i predsednička Plava kuća u Seulu, a za napade je odmah osumnjičena Severna Koreja.

Međutim, u tom trenutku nije bilo dovoljno dokaza.

Mediji u Južnoj Koreji u to vreme su javljali da Severna Koreja vodi internet rat nastojeći da "upadne" na američke i južnokorejske vojne sajtove, prikupi poverljive informacije i sruši te stranice. U taj posao bilo je uključeno između 500 i 1.000 hakera.

Kompjuterski stručnjaci kažu da napad na veb strane poput julskog nije teško organizovati i da svako ko ima nešto para može da unajmi hakere da napadnu.

Severna Koreja je napala veb strane da "prikupi kvalitetne informacije" od Seula ili da izvrši psihološki pritisak na Južnu Koreju", kaže ekspert sa Dongguk univerziteta u Seulu Kim Jang-hun.

Нема коментара: