brojač poseta

субота, 03. октобар 2009.

Crnogorski prevarant hara po Americi

Majkl Hilton se pojavio u gradiću Hardinu, u Montani, i predstavio se kao osoba koja će doneti ekonomski oporavak, tako što će preuzeti lokalni zatvor vredan 27 miliona dolara, prazan od kada je izgrađen 2007. godine, i otvoriti 200 novih radnih mesta.

Hilton se pojavio u uniformi sličnoj vojničkoj i lokalnoj policiji ponudio na korišćenje tri "mercedesova" džipa, predstavljajući se kao vojni veteran koji je postao biznismen, poslovno povezan sa državom.

Ubrzo je, međutim, utvrđeno da Hilton ima i drugo lice, odnosno više lica. Pokazalo se da je više puta osuđivan, da je koristio još 17 imena i dva puta proglašavao bankrot.

Hilton tvrdi da je američki državljanin rođen u Crnoj Gori. Među njegovim imenima koja se pojavljuju u sudskim dokumentima su Miodrag Doković, Majkl Hamilton, HristianĐokić i Majkl Đoković.

U martu je Hilton formirao kompaniju "Američke policijske snage", radi preuzimanja zatvora u Hardinu.

"Ne možete verovati kakvi su to planovi", izjavio je lekar Džozef Karela iz Kalifornije, koji je sa Hiltonom i još nekoliko osoba optužen za prevaru sa nekretninama.

"Čovek je briljantan. Da je bio u stanju da se bavi poštenim poslom, verovatno bi bio trilioner", rekao je Karela o Hiltonu/Dokoviću/Đokiću/Đokoviću.

Dokumenti pokazuju da je Hilton u tri sudska slučaja kažnjen sa više od 1,1 miliona dolara, javlja AP.

Što se tiče Hiltonovog vojnog iskustva, niko ne može da potvrdi da je bio vojni savetnik u Iraku i Avganistanu. Poznanici ga opisuju kao trgovca umetničkim predmetima, kuvara, vlasnika restorana, građevinskog preduzimača, zajmodavca, trgovca automobilima, uvek spremnog da ostvari plan čiji je cilj brza zarada.

Kompanija Tu Rivers, koja je izgradila zatvor u Hardinu, sklopila je sa "Američkim policijskim snagama" desetogodišnji ugovor, vredan 2,6 miliona dolara po godini.

Tri džipa koja je Hilton dovezao u Montanu tek treba da budu predata gradu, mada Hardin nema sopstvenu policiju, ali namerava da je formira.

Hilton je obećao da će uložiti 17 miliona dolara u izgradnju centra za obuku vojske i policije, da će podići sklonište za beskućnike, kao i za životinje, da će stanovnici Hardina moći da besplatno koriste usluge zatvorske klinike.

Ta obećanja nisu uključena u sporazum o zatvoru, čije je sprovođenje neizvesno, pošto banka koja je garant obveznica korišćenih za izgradnju zatvora ne želi da potpiše ugovor.

Pedesetpetogodišnji Hilton se predstavlja kao "kapetan", što piše i na njegovim posetnicama, ali je priznao da se ne radi o vojnom činu.

Advokat koji je bio uključen u jedan od slučajeva prevare opisao je Hiltona kao "kameleona", sposobnog da svojim šarmom svakog osvoji.

Hilton je prvi put uhapšen 1988. godine u Kaliforniji, zbog izdavanja čekova bez pokrića. U Kaliforniji je 1993. osuđen na šest godna zatvora zbog desetak teških krađa. Hilton je pomilovan 1995. godine, ali se osam meseci kasnije ponovo našao iza rešetaka.

Po izlasku iz zatvora tri puta je optuživan za prevare i lažno predstavljanje. Klijente je ubeđivao da ulože novac u kupovinu retkih zlatnika i srebrenjaka.

U Juti se predstavljao kao trgovac umetničkim delima, kako bi bračni par ubedio da mu povere srebrnu figuru vrednu 100.000 dolara.

U slučaju čiji je akter bio Karela tražio je investitore za podizanje stambenog kompleksa koji nikada nije sagrađen.

Karela tvrdi da je prevarom postao partner i da je njegovu doktorsku titulu Hilton koristio kako bi ljude namamio i prevario. U sudskim dokumentima se Karela opisuje kao Hiltonov "pion", čija je funkcija bila da privuče investitore.

Hilton je kuvarsku veštinu koristio da bi egzotičnim jelima osvojio potencijalne partnere, a u kuću bračnog para iz Jute je stizao u "mercedesu" sa uniformisanim šoferom.

"Tako nas je prevario", izjavila je Kerolin Kol iz Jute, koja je Hiltonu poverila porodičnu srebrnu figuru, kako bi je prodao. Hilton je figuru dao advokatu kojem je dugovao novac.

Нема коментара: