brojač poseta

субота, 31. октобар 2009.

Amerikanci u panici

Zbog proglašenja vanrednog stanja usled širenja svinjskog gripa, građani SAD počeli su da opsedaju apoteke i da formiraju redove ispred zdravstvenih centara da bi primili vakcinu

1
Svi na vakcinaciju... Građanima SAD nisu smetale ni jaka kiša ni niske temperature da bi stali u red za vakcinu

Svi na vakcinaciju... Građanima SAD nisu smetale ni jaka kiša ni niske temperature da bi stali u red za vakcinu

U Americi je zavladala panika od širenja svinjskog gripa, nakon što je američki predsednik Barak Obama pre nekoliko dana proglasio vanredno stanje u zemlji. Građani SAD počeli su da opsedaju apoteke i da stoje u redovima ispred zdravstvenih ustanova kako bi primili vakcinu.

Dodatnu zabrinutost stanovništva širom SAD izazvala je i prognoza Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da će do 2011. godine od virusa tipa A (H1N1) oboleti čak dve milijarde ljudi.

Najmlađi na udaru

Stručnjaci su, naime, i ranije predviđali da će s dolaskom jeseni broj obolelih na severnoj Zemljinoj hemisferi naglo početi da raste, a ispostavilo se da to naročito važi za SAD. U Americi je broj zaraženih dostigao 153.697, a od komplikacija umrlo je 3.406 ljudi. Virus A (H1N1) prisutan je u skoro svim državama SAD, a u mnogima je broj zaraženih premašio nivo potreban za proglašenje epidemije.

2

Zemlja broj obolelih broj umrlih

Afrika 12.456 70

Amerika 153.697 3.406

Ist. Mediteran 13.855 90

Evropa više od 61.000 najmanje 207

Jugoistočna Azija 39.522 530

Zapadni Pacifik 118.702 432

Ukupno više od 399.232 najmanje 4.735

Zvaničnici su naglasili da su epidemijom teško pogođeni najmlađi. Naime, deca čine više od deset procenata svih osoba preminulih od posledica svinjskog gripa u SAD.

Predsednik Centara za kontrolu bolesti u Atlanti Tomas Friden rekao je da je iznenađen brzinom širenja bolesti u SAD.

- Neobično je da već u oktobru imamo brojke kao na vrhuncu sezone gripa. Pri tom, broj zaraženih svakim danom raste - naveo je Friden.

Mnogi Amerikanci su pravi strah od svinjskog gripa počeli da osećaju tek nakon proglašenja vanrednog stanja na nacionalnom nivou.

Traži se „tamiflu"

Iz Bele kuće, međutim, poručuju da je alarmantno stanje proglašeno zbog formalnosti, kako bi olakšalo procedure bolnicama i lokalnim vlastima da lakše zbrinu zaražene. Time je omogućeno i da se centri za lečenje obolelih brzo uspostavljaju izvan bolnica u slučaju potrebe.

3

Građanima SAD to, međutim, nije dovoljno. Prema navodima tamošnjih medija, oni su počeli da opsedaju apoteke u potrazi za „tamifluom" i zaštitnim maskama. Iako su u početku bili skeptični prema novoj vakcini protiv gripa, Amerikanci su posle proglašenja vanrednog stanja pohrlili da se vakcinišu. Mediji prenose da su ispred zdravstvenih centara formirani dugački redovi ljudi koji čekaju da prime vakcinu.

Do sada je u SAD obezbeđeno najmanje 40 miliona doza vakcine protiv virusa H1N1.

Нема коментара: