brojač poseta

уторак, 20. октобар 2009.

Advokati prete štrajkom, neće fiskalne kase!

Advokati u Srbiji ne žele da prihvate obavezu da za svoje usluge izdaju fiskalne račune, što predviđa Vladina uredba koja treba da stupi na snagu 1. marta 2010. Oni tvrde da je u njihovom slučaju to nemoguće sprovesti, a iako veliki broj njih zarađuje na desetine hiljada evra mesečno, državi plaćaju porez paušalno, od 200 do 500 evra svakog meseca.

Uvođenje fiskalnih kasa je suluda priča i ako država ne odustane od toga, idemo u generalni štrajk ... Toma Fila, advokat

Uvođenje fiskalnih kasa je suluda priča i ako država ne odustane od toga, idemo u generalni štrajk ... Toma Fila, advokat

Porez koji u Srbiji plaća oko 7.300 „branilaca pravde" trenutno zavisi najviše od godina radnog staža, a ne od njihove zarade. Kako saznaje Press u Advokatskoj komori Srbije, paušal važi za sve advokate čiji godišnji prihod ne prelazi tri miliona dinara, dok oni koji zarađuju više postaju redovni obveznici PDV-a, odnosno plaćaju „normalan" porez kao i ostali privrednici.

Nepoznate zarade

Iako niko u advokatskim krugovima ne želi javno da govori o tome, često se dešava da priznanice koje izdaju za svoje usluge nisu zavedene u poslovne knjige. Država tako nema tačan uvid u njihove godišnje zarade, a pretpostavlja se da advokati na ovaj način „utaje" stotine hiljada evra poreza godišnje. Uprkos tome, oni se protive uvođenju fiskalnih kasa i prete blokadom sudskog sistema u Srbiji!

- Doneli smo odluku o štrajku upozorenja 9. novembra, a planiramo da 1. februara potpuno obustavimo rad! Kase su neprimerene radu i poslovanju advokatskih kancelarija, jer one moraju da budu u prostoriji u kojoj se obavlja delatnost. A znate li koliko puta mi naplaćujemo uslugu u Palati pravde, uoči ili posle suđenja? Van pameti je nositi kasu i naplaćivati tamo račune - objašnjava za Press Vojislav Nedić, predsednik Skupštine Advokatske komore Srbije.

Homen: Preispitaćemo odluku

Advokat Toma Fila kaže da je priča o visokim advokatskim zaradama naduvana i da njegove kolege mogu da zarade do 5.000 evra mesečno.

Borović: Blokiraćemo pravosudni sistem!

Advokat Borivoje Borović kaže da je fiskalizacija u advokatskim kancelarijama nemoguća i da će advokati svojim štrajkom blokirati ceo sudski sistem u Srbiji.

- Fiskalizacija je apsolutno nemoguća i to je jedan pokušaj vlasti da disciplinuje advokate i podržavi advokaturu. Mi imamo sve moguće mehanizme da ih sprečimo. Advokati će u situaciji pritiska vlasti i uvođenja fiskalnih kasa potpuno blokirati pravosudni sistem Srbije, jer želimo da sprečimo da se jedino srpskoj advokaturi uvedu fiskalne kase - kaže Borović.

- Vrhunski advokat može da zaradi ovde pet do šest hiljada evra mesečno, jer sada su se pojavile neke strane banke i firme, pa je to moguće. A onaj koji radi parnice, krivice i ostalo za domaću klijentelu kad napravi 2.000 evra, mesečno to je premija! Oni koji ovde imaju novca ne rešavaju sporove na sudovima, već korupcijom. To je problem. Zato je uvođenje fiskalnih kasa suluda priča i ako država ne odustane od toga, idemo u generalni štrajk - kaže Fila.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen kaže da će Vlada preispitati odluku o uvođenju fiskalnih kasa u advokatske kancelarije.

- Mi smo dobili inicijativu uz koju je priloženo i mišljenje Udruženja advokata EU, iz koje se jasno vidi da ni u jednoj zemlji u Evropi ne postoje fiskalne kase u advokatskim kancelarijama. Tu se navodi da se svuda u svetu pitanje plaćanja poreza advokata reguliše pre svega kroz obavezu izdavanja priznanica i vođenje knjiga. Uputićemo ovaj dokument Ministarstvu trgovine na preispitivanje jer ako ovakve prakse nema nigde, teško da će zaživeti u Srbiji - izjavio je Homen.

Нема коментара: