brojač poseta

среда, 23. септембар 2009.

Uskoro bezvizni režim za Srbiju

Žak Baro
Žak Baro odgovarao na pitanja poslanika
Visoki zvaničnici Evropske unije su u Evropskom parlamentu stavili do znanja da Makedonija, Srbija i Crna Gora imaju sve izglede da od Nove godine budu uključene u režim bez viza za Šengenski prostor evropske dvadesetsedmorice.

To su u raspravi s evropskim poslanicima rekli švedska ministarka za Evropu Sesilija Malmstrem i evropski komesar Žak Baro koji je precizirao da je Makedonija ostvarila sve uslove.

A za Srbiju i Crnu Goru je naglasilo da su učinile veoma značajne napretke u sprovođenju reformi koje će njihovim građanima omogućiti da bez viza putuju u Evropsku uniju.

Za Srbiju ostaje da se obezbedi provera dokumenata lica koja imaju boravak na Kosovu i osobe poreklom s Kosova koje borave u inostranstvu, kad traže da im se izda srpski biometrijski pasoš, precizirao je Baro u raspravi u Evropskom parlamentu.

Srbija, po njegovim rečima, u saradnji s Euleksom mora obezbediti nadzor granične linije prema Kosovu.

I, kako je objasnio Baro:

"Kad je Srbija u pitanju, iz mera za liberalizaciju i ukidanje viza biće isključena lica koja imaju boravak na Kosovu ili lica poreklom s Kosova koja žive u inostranstvu, a koja imaju srpski biometrijski pasoš, izdat od centralne srpske vlasti u Beogradu."

Zato što od 1999. srpske vlasti ne mogu da obezbede proveru lica koja imaju boravak na Kosovu, predočio je evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove i naglasio da takve osobe predstavljaju bezbednosnu opasnost po Uniju.

U raspravi su neki poslanici zamerili Evropskoj komisiji što i Albaniju i Bosnu i Hercegovinu nije stavila na spisak za ukidanje viza.

Baro je uzvratio da su uslovi za to utemeljeni na jasnim i preciznim merilima, koja moraju biti zadovoljena.

Na primedbe da su bosanski muslimani predlogom Evropske komisije diskriminisani, Baro je odgovorio da će ukidanjem viza biti obuhvaćeni i pripadnici značajne muslimanske manjine u Makedoniji - Albanci koji čine 20 do 25 odsto stanovništva.

Нема коментара: