brojač poseta

субота, 26. септембар 2009.

Ukrali 100 miliona evra!

Policija veruje da iza spektakularne pljačke 100 miliona evra u Stokholmu, koja je u sredu ujutro izvedena pomoću ukradenog helikoptera, stoji čuvena banda sa Balkana poznata kao „Pink panteri“, prenose švedski mediji.

Policijski izvor švedskog dnevnog lista „Ekspresen“ navodi da su pljačku, po scenariju holivudskih blokbastera, najverovatnije izveli „bivši jugoslovenski vojnici“, da je bilo najmanje pet razbojnika, naoružanih automatskim oružjem. Čuveni „Pink panteri“, čiji su članovi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne, evropskim policijama upravo su i poznati po vojnim scenarijima u pljačkama, a spekuliše se da su članovi mahom vojnici i policajci sa prostora bivše Jugoslavije. Takođe, spekuliše se i da je ceo posao organizovao izvesni četrdesetogodišnjak koji je svojevremeno bio osumnjičen kao vođa jedne od jačih organizovanih kriminalnih grupa u Stokholmu, a koji se pre nekoliko godina vratio na Balkan.
Švedska policija opet sumnja i da je za „operaciju“ bio angažovan pilot iz Srbije.
- Tip helikoptera, koji je korišćen u pljački, dosta je čest u svetu i mnogi imaju licencu da pilotiraju njim. On se često koristi kao školski helikopter i relativno je lak za upravljanje. Međutim, iako je helikopterom mogao da upravlja bilo ko, očigledno je da se za komandama nalazio pravi profesionalac. Pilot je, naime, leteo bez svetala, a upravljati helikopterom u mraku, oslanjajući se samo na aparate u letelici, zaista je teško i tako nešto mogu da izvedu samo dobro obučeni i vešti piloti, jednom rečju pravi profesionalci - rekao je Lars Oke Veste, inspektor leta u švedskoj Transportnoj upravi, koji je dodao da je pilot napravio lepe zaokrete, da nije bilo naglih padova i da je znao da dobro podesi brzinu leta.

Sami detalji spektakularne pljačke zasad nisu obelodanjeni, pa se tako još ne zna kako su razbojnici izašli iz helikoptera, da li je letelica sve vreme lebdela dok su se pljačkaši spuštali konopom ili helikopter spustio na krov. Međutim, bez obzira na to, u oba slučaja potrebna je velika veština pilota, ali i mnogo sreće.
- Kad se neko spušta niz konopac, dosta je teško da se održava ravnoteža i balans helikoptera. Mislim da malo pilota helikoptera to mogu da izvedu, ali naravno, ne isključujem mogućnost ni da je neki manje vešt pilot imao mnogo sreće - kaže Lars Oke Vester.
On je dodao da se neki piloti za helikoptere hitne pomoći obučavaju za spuštanje na krov, ali tada je reč o ravnim površinama. Međutim, na krovu magacina u kojem je bio pohranjen novac nalaze se prozori i ograde i to, kazao je Vester, otežava spuštanje.
- Verujem da su oni koji su ovo uradili dugo planirali akciju i verovatno je negde uvežbavali - zaključio je Vester.
Policijski izvor agencije TT takođe je potvrdio da je „reč o komplikovanoj akciji i da ne može svako da koristi helikopter na taj način. Potrebna je skoro obuka specijalnih jedinica i veliko znanje za ovako nešto, tako da su pljačkaši najverovatnije prošli vojnu obuku“.

05:15 – 05:25
Helikopter iznad zgrade G4S. Alarmirana policija. Tri ili četiri osobe spustile se na krov. Čulo se više eksplozija. Pljačkaši ušli kroz prozor na krovu. Sve vreme helikopter je lebdeo iznad krova. Stiže prva policijska patrola. Ne mogu da uđu u magacin nego čekaju da stignu specijalci.
05:49
Kod policijskih helikoptera u Stohkolmu nađena je bomba (bar se tako verovalo). Iz straha da će aktivirati bombu, policijski piloti nisu poleteli. Kasnije se ispostavilo da je bomba bila lažna. Niko od zaposlenih u firmi koja se bavi transportom novca nije povređen.
07:37 – 08:15
Policija otkriva eksploziv u zgradi. Helikopter koji je tokom noći bio ukraden sa Roslagena, aerodroma za helikoptere, nađen je na Skalvloten u Arningeu, severno od Stokholma. Prema izjavama svedoka, nalazio se sakriven među drvećem

Srbi dojavili za pljačku

Prema pisanju švedskog dnevnika "Aftonbladeta", njihova policija je pre izvesnog vremena od kolega sa Balkana dobila dojavu da se, prema njihovim informacijama, sprema pljačka u kojoj će biti korišćen helikopter.
- Švedska policija je dobila dojavu da će pilot biti doveden iz Srbije kako bi izveo komplikovani let helikopterom. Informaciju da neko traži sposobnog pilota "otkrila je jedna balkanska policija koja je o tome odmah obavestila policiju u Švedskoj" - piše "Aftonbladet".
Šveđani su informaciju shvatili ozbiljno. Transport novca intenzivno je čuvan prošlog vikenda, kao i helikopteri, ali iz nepoznatih razloga nadzor je prestao i to je bio signal pljačkašima da krenu u akciju.

1 коментар:

Анониман је рекао...

Uhapseni:

Alexander Eriksson, 34
Goran Bojovic, 38
Metin Akolag, 36
Goran Zivkovic, 29
Reza Madadi, 31
Peter Karlsson, 21

Policija trazi Sinisu Nikolicu (32).
Izgleda da Niklic radi sa Srbsku policiju.

Citaj istinu od svedsku kriminalnu polisciju is drzavu:

http://corruptio.blogg.se