brojač poseta

недеља, 20. септембар 2009.

Uhapšeno više od 30 ultradesničara

Policija, u skladu sa odlukom o zabrani skupova, sprečava skup ultradesniščarskih organizacija u centru Beograda. Uhapšeno preko 30 ultradesničara, saznaje B92.

Uhapšeno više od 30 ultradesničara, saznaje B92 (Foto: Tanjug)
Uhapšeno više od 30 ultradesničara, saznaje B92 (Foto: Tanjug)
Manja grupa pristalica Pokreta 1389 prošetala je, oko 11 sati, Knez Mihailovom ulicom u centru Beograda, i nakratko zastala kod platoa ispred Filozofskog fakulteta, gde su jutros planirali da održe skup koji je policija zabranila. U čitavoj Knez Mihailovoj ulici i oko nje raspoređene su interventne brigade beogradske policije.

Pre toga, pristalice “1389” prošetali su do Hrama svetog Save. Incidenata nije bilo.

Pojačano prisustvo policije u Beogradu (Tanjug)
Pojačano prisustvo policije u Beogradu (Tanjug)
Direktor policije Milorad Veljović objasnio je da je u centru Beograda danas iz bezbednosnih razloga pojačano prisustvo policije.

"U interesu svih građana Srbije nećemo dozvoliti bilo kakvo nasilje na ulicama Beograda", poručio je Veljović naglasivši da će protiv svih, koji budu narušili javni red i mir, biti preduzete sve zakonske mere.

Prethodno je policija privela organizatora skupa “Pokreta 1389" na Trgu Republike u Beogradu, zbog toga što je i pored policijske zabrane, pokušao da održi skup.

Posle otkazivanja "Povorke ponosa", a zatim i zabranjivanja skupa "Pokreta 1389" juče popodne, policija je saopštila da se iz bezbednosnih razloga u buduće zabranjuju svi javni skupovi u centru Beograda.

(Tanjug)
(Tanjug)
Ministar policije Ivica Dačić objasnio je da je odluka o zabrani skupova doneta jer je procenjeno da bi se tokom njih mogli dogoditi nasilnički akti.

“Zabranili smo skupove u centru grada, jer smo procenili da to ne bi bila nikakva povorka, već mesto za nasilničke akte", rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Profesor Pravnog fakulteta "Union" Bogoljub Milosavljević ocenjuje da je odlukom o zabrani Ministarstvo unutrašnjih poslova priznalo nesposobnost da se nosi sa tom vrstom rizika.

"Pretpostavljam da je izrečena zabrana svih okupljanja da se ne bi to samo jedno određeno okupljanje imenovalo, da bi se sprečili efekti i štetnost te mere. I nije ideja da se tiče svih okupljanja", kaže Milosavljević.

Profesor Milosavljević kaže i da bi se zabrana odnosila na sva okupljanja kada bi bilo većih poremećaja u javnom redu grada, ali da to nije slučaj.

Нема коментара: