brojač poseta

уторак, 01. септембар 2009.

Udar na kriminal: Uhapšena 22 opasna mafijaša

Darko Elez (32), koji je osumnjičen da je vođa jedne od najvećih kriminalnih grupa na Balkanu, uhapšen u stanu na Novom Beogradu! Policije Srbije i RS uhapsile 22 člana ove grupe

Hapšenje članova Elezove grupe u Istočnom Sarajevu, na Palama i u Bijeljini

Koordinisana akcija... Hapšenje članova Elezove grupe u Istočnom Sarajevu, na Palama i u Bijeljini

Darko Elez tereti se da je organizator kriminalne grupe

Uhapšen... Darko Elez tereti se da je organizator kriminalne grupe

Specijalci MUP-a Srbije uhapsili su juče u stanu na Novom Beogradu Darka Eleza (32), osumnjičenog da je organizovao jednu od najvećih kriminalnih grupa na Balkanu! Pored Eleza, u zajedničkoj akciji policija Srbije i Republike Srpske uhapšen je još 21 član ove mafijaške grupe, koja se tereti za brojna ubistva, razbojništva, otmice, iznude, šverc droge i druga teška krivična dela!

Istovremeno, uhapšena je i Elezova supruga Ratka Močević, koja je bila sa njim u stanu, njegov otac Miladin je uhapšen na Banovom brdu, dok su u akcijama na širem području Beograda uhapšeni njegovi saradnici Vladimir Pandurević iz Sarajeva, Vaso Ljubibratić iz Trebinja, Branko Đurić iz Zvornika, Željko Avram iz Foče, Slobodan Pjevac iz Karlovaca. U koordinisanoj akciji na području RS i FBiH uhapšeno je još 13 članova ove grupe, među kojima se nalazi nekoliko visokih policijskih funkcionera. Kako saznajemo, u toku su nova hapšenja ove kriminalne grupe po Srbiji i BiH!

Reketirali milion evra!

Grupa Darka Eleza, koja se sumnjiči da je izvršila najteža krivična dela od 2006, praćena je skoro godinu dana, a spektakularna akcija policije započela je juče rano ujutru. Specijalci MUP-a Srbije upali su u stan u ulici Jurija Gagarina 30 na Novom Beogradu u kojem se nalazio Darko Elez. Zanimljivo je da su akciju vodili i lično u hapšenju Eleza učestvovali načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović i komandant Specijalnih antiterorističkih jedinica Spasoje Vulević!

- Akcija je bila munjevita! Darko Elez nije pružao otpor, on nije ni imao vremena bila šta da uradi jer su ga specijalci odmah uhapsili - otkriva izvor Pressa.

Advokat: Eleza juče hteli da ubiju!

Duško Tomić, advokat Darka Eleza, rekao je za Press da ima saznanja da je srpska policija hapšenjem spasla život Darku Elezu jer je on trebalo juče da bude ubijen!

- Više informacija o tome ne mogu da dajem, ali je izvor od kojeg sam dobio saznanja veoma pouzdan. Elezovi prijatelji rekli su da je bolje što je uhapšen nego da je mrtav, kao što je trebalo da se desi - rekao je Tomić.

-Ova grupa osumnjičena je da je pokušala atentat na vođu konkurentskog klana i Elezovog kuma Đorđa Ždrala, da je organizovala ubistva Vlatka Mačara, Borisa Govedarice, Zorana Goluba, Marijane V., kao i još nekoliko saradnika Đorđa Ždrala. Takođe, Elez se sumnjiči da je 2006. sa saradnicima iz kombija Privredne banke Sarajevo oteo dva miliona evra, kao i da su tokom ove i prošle godine od S. T., vlasnika radnji u Tržnom centru u Sarajevu, tražili oko milion evra! Nakon što od njega nisu uspeli da iznude reket, oni su na njegov poslovni objekat 17. marta ove godine bacili bombu, a nedelju dana kasnije ponovo učinili isto. S obzirom na to da ni tada nisu dobili novac, oni su 5. aprila ove godine postavili eksploziv u lokal S. T. u Bijeljini, ali je policija osujetila tu eksploziju - navode policijski izvori Pressa.

Nastavak hapšenja u BiH

Prema saznanjima Pressa, ova grupa planirala je seriju ubistava krajem prošle i početkom ove godine, ali je srpska policija to sprečila.

- U oktobru prošle godine sprečili smo obračun ove dve grupe u Beogradu - navode u MUP-u.

Interesantno je da je u ovu akciju već uključena Jedinica za finansijske istrage MUP-a Srbije koja istražuje njihovu imovinu.

- Od iznuda i nelegalne trgovine dosta su stekli, pa su ulagali uglavnom u nekretnine po Beogradu i Novom Sadu na svoja imena ili imena bliskih osoba, kao i u legalne finansijske tokove registrovanjem preduzeća na druge osobe. Na ime supruge Darka Eleza Ratke registrovano je rentakar preduzeće „Red lajn", preko kojeg je išao veći deo novčanih transakcija - priča naš sagovornik.

Zgrada u ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu

Elez uhapšen u svom stanu... Zgrada u ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu

Kompletna akcija u BiH, koja je nezvanično proglašena „Sabljom 2", izvršena je po naredbi Suda i Tužilaštva BiH. Policija Republike Srpske uhapsila je juče 13 osoba, a među njima se nalazi i šef odseka za droge Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), koji je bio jedan od glavnih Elezovih „vojnika". Kako Press saznaje, u akciji policije RS i BiH uhapšeni su: Bojan Cvijan, Jovan Despotović, Davor Mandić, Marko Krajišnik, Muhamed Ramić, Amir Hodžić, Vladan Rađin, Davor Dabin, Saša Vladić, Tanja Vladić, Tihomir Gorić, Dragan Jeftić i Marko Božica.

Akcija, koja je mesecima pripremana, započela je juče u ranim jutarnjim časovima, a hapšenja i pretresi vršeni su na području Beograda, Sarajeva, Pala, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Zvornika i Trebinja. Maskirani specijalci, naoružani dugim cevima, u potpunosti su blokirali lokacije na kojima su vršeni pretresi, a na području Pala postavljeno je i nekoliko policijskih punktova.

Majka Darka Eleza

Razvaljena vrata... Majka Darka Eleza

Elezova majka: POLICIJA NIJE MORALA DA RAZVALJUJE VRATA!

BEOGRAD - Darko Elez uhapšen je juče ujutru u svom stanu u bloku 64 u ulici Jurija Gagarina broj 30a na Novom Beogradu. Hapšenje su uz neviđene mere bezbednosti izvršili pripadnici SAJ-a, a u trenutku upada u stanu su pored Darka Eleza i njegove nevenčane supruge Ratke Močević, koja je takođe uhapšena, bila i njihova deca, sin od pet i ćerkica od tri godine.

Upad i stan i hapšenje vođe klana iz Istočnog Sarajeva izvršeno je juče ujutru oko 2.30, a munjevita akcija specijalaca uznemirila je stanare četvorospartnice na Novom Beogradu u kojoj Elez dve godine stanuje sa porodicom.

Specijalci SAJ-a su u stan upali razvalivši sigurnosna vrata sa H-bravom. Ekipa Pressa zatekla je u stanu majku Darka Eleza.

- Šta da vam kažem! U stanu su bila deca. Nisu morali da razvaljuju vrata i tako upadaju u pola noći - kaže majka Darka Eleza, i tvrdi:

- Da su pozvonili, on bi im otvorio. Pa da su mu poslali poziv da dođe u policiju, došao bi. A ne da mu razvaljuju vrata i prestravljuju decu! Deca su bila u stanu, a oni su sa uperenim puškama uleteli unutra! Sve vreme dok su pretresali stan deca su bila unutra. Tek ih je kasnije uzela jedan komšinica da ih pričuva.

Naša sagovornica nam je ispričala da je hajka na njenu porodicu, posebno sinove, počela još kada se Darko okumio sa Đorđem Ždralom.

Đorđe Ždrale

Krvavi sukob kumova!

Darko Elez je vođa klana koji je godinama bio suprotstavljen kriminalnoj grupi Đorđa Ždrala (na slici), njegovog kuma i bivšeg saradnika, protiv kojeg je Sud BiH potvrdio optužnicu za ubistvo nekadašnjeg visokog funkcionera MUP RS Ljubiše Savića Mauzera. Darko Elez i Đorđe Ždrale, već dugo su u žestokom sukobu, a zaratili su nakon pljačke banke u Han Pijesku 2005. Na Đorđa Ždrala je u aprilu 2006. izvršen atentat ali je on ostao nepovređen. On je tvrdio da ga je telefonskim pozivom u tu kuću namamila misica Slobodanka Tošić, koja je bila u vezi sa Elezom.Za Elezom je posle atentata na Ždrala raspisana međunarodna poternica, ali on je pobegao u Srbiju i dobio državljanstvo.

- Sve je počelo kada je krstio decu Đorđu, pre nekoliko godina. Tada je došao kod mene i rekao mi da ga je Đorđe pitao da mu krsti decu. Vikala sam mu:" Nemoj!", nije me poslušao. Od tada samo problemi. Sve je ovo zbog Ždrala. Đorđe je posle hteo i da ga ubije.

On majke uhapšenog vođe klana saznali smo da je policija znala gde oni žive.

- Imali smo kuću u Ugrinovcima, ali smo morali da je prodamo. Kupili smo dva stana. Jedan na Novom Beogradu u kome je živeo Darko sa porodicom, a drugi na Banovom brdu u kome smo stanovali suprug i ja. I policija to zna. I kod nas, mene i muža, došli su oko pola pet ujutru. Zvonili su na vrata. Pomislili smo da su pogrešili stan i da su krenuli kod komšija koji su se celu noć svađali. Samo su rekli:" Policija! Otvaraj!" Muž je otvorio vrata, a oni su rekli:" Došli smo da pretresemo stan i vidimo da li ima oružja!" - ispričala nam je Darkova majka.

Stanari zgrade u kojoj je uhapšen vođa bosanskog kriminalnog klana rekli su da su spavali kada je Elez hapšen.

- Prvo nas je probudio prasak koji se čuo na stepeništu. Pogledali smo kroz prozor i videli nekoliko džipova. Tek jutros smo čuli da je bilo hapšenje - ispričala nam je stanarka.

Нема коментара: