brojač poseta

среда, 16. септембар 2009.

Tinejdž mame

Prosečno u svakom četvrtom razredu srednje škole danas ima po jedna trudnica, a to znači da je svaka 20. adolescentkinja trudna, saopštilo Udruženje za reproduktivno zdravlje U Srbiji 6.000 do 7.000 devojaka u dobi između 15 i 19 godina ostane u drugom stanju, od čega se oko polovina njih odluči da rodi, najnoviji su podaci koje je objavilo Udruženje za reproduktivno zdravlje! Prema njihovim podacima, povećava se broj trudnoća kod vrlo mladih devojaka, ispod 16 godina

trudnica, tinejdž mame

- Petina tih trudnoća se začne u prvom mesecu seksualnih aktivnosti. Prosečno, u svakom četvrtom razredu srednje škole danas imate po jednu trudnicu, a to znači da je svaka 20. adolescentkinja trudna - priča dr Katarina Sedlecki, načelnik Republičkog centra za planiranje porodice i član Evropskog borda za kontracepciju i reproduktivno zdravlje.

kontracepcija

Povodom Svetskog dana kontracepcije, 26. septembra, Udruženje za reproduktivno zdravlje, čiji sajt 21dan.com je sve popularniji, organizovaće edukaciju mladih.

- Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, broj trudnoća je povećan u adolescentskom dobu. Srbija ne zaostaje za tim trendom. Zato ćemo mi 26. septembra postaviti štand u Knez Mihailovoj ulici da bi se mladi što više edukovali, i to u razgovoru sa svojim vršnjacima - najavila je događaj dr sc. Ana Mitrović-Jovanović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje.

Prema rečima dr Katarine Sedlecki, svaki dom zdravlja danas ima savetovalište za mlade, a urađeni su priručnici za doktore i brošure za pacijente. Zato se stručna lica trude da putem kampanja utiču na mlade da češće dolaze na razgovore.

Svetski ginekolozi u Beogradu

Ovogodišnji Svetski dan kontracepcije poklapa se sa desetim seminarom Evropskog udruženja za kontracepciju i reproduktivno zdravlje. Na seminaru, koji se održava u Beogradu 18. i 19. septembra na Kolarcu, susrešće se oko 400 ginekologa iz naše zemlje, regiona i inostranstva.

- Na ovaj način Srbija prvi put otvara vrata ka Evropi. Razmenićemo iskustva i uznapredovaćemo kada je reč o pobeđivanju straha od hormonske pilule. Biće to jedan interaktivni susret svih učesnika - rekla je Sedlecki.

- Na sajtu 21dan.com raste broj SMS-ova i mejlova, ali mladi retko pričaju. Mi smo i dalje konzervativno društvo i kod nas je upotreba hormonskih kontraceptivnih sredstava tabu tema. Zato i radimo ove kampanje i edukujemo. Prema našim saznanjima, 62 odsto žena u reproduktivnom periodu u dobi od 25. do 34. godine ne koristi adekvatnu kontracepciju. Od tog broja 46 do 48 odsto ne koristi ništa kao zaštitu, a ostatak primenjuje tzv. nesigurnu kontracepciju kao što je prekinut snošaj. Prema podacima Ministarstva zdravlja, svega 18,6 odsto žena u braku koristi neki vid zaštite - objašnjava dr Mitrović-Jovanović.

Kako tvrde doktori, 2,5 odsto žena u Srbiji je 2005. koristilo pilulu, danas je taj broj samo neznatno povećan na 2,8 odsto. Prema anketama, 70 odsto žena u našoj zemlji tvrdi da ne želi da koristi hormonsku pilulu, dok je u Rumuniji takvih žena tek 30 odsto.

Нема коментара: