brojač poseta

уторак, 29. септембар 2009.

Srbin uhapšen u Švedskoj

U grupi koja je osumnjičena da je opljačkala 100 miliona evra u Stokholmu nalazi se i Srbin Goran Živković (22). Ostali osumnjičeni su pilot Aleksander Erikson, Iranac Reza Medadi i Peter Karlson, sin poznatog novinara

Istraga i operativni rad u Švedskoj doveli su do brzih hapšenja po Stokholmu osumnjičenih za organizaciju prošlonedeljne spektakularne pljačke sefa firme G4S, kad je odneto sto miliona evra. Prvo je uhapšen pilot, Šveđanin Aleksander Erikson, instruktor koji je radio u firmi koja je i bila vlasnik ukradenog helikoptera, što objašnjava i teško letenje koje je izvedeno tokom pljačke, a koji je inače radio za TV4 kao njihov pilot. Ostali osumnjičeni su Iranac Reza Medadi, Goran Živković i Peter Karlson, sin poznatog novinara dnevnih novina Ekspresen Ulfa Karlsona.
Kako su javili švedski mediji, uhapšena su još dva čoveka, ali pod lakšom optužbom. Verovatno nema dovoljno dokaza da su i oni bili učesnici, ali istraga će pokazati. Kristijan Erikson je, kako se sumnja, znao gde su radari, i zato je skrenuo severno, a to je jedan od glavnih razloga što je policiji tako dugo trebalo da ga pronađu.
Pljačkaši su u prošlu sredu ujutro orobili sef firme G4S, jedne od najpoznatijih svetskih kompanija za obezbeđivanje, uz pomoć ukradenog helikoptera i eksploziva, a onda su i navodno postavili bombu pored policijskog helikoptera kako policija ne bi mogla odmah da krene u poteru za njima.
- Pljačkaši su iskočili iz helikoptera, krovni prozor razbili čekićima i ušli u trezor kompanije G4S, u južnom delu Stokholma. Oni su brzopotezno izazvali eksplozije u zgradi, ali, na sreću, nisu nikog povredili od 27 zaposlena. Dok je trajala panika u prostorijama trezora, lopovi su novac trpali u džakove, a potom sve utovarili u helikopter i pobegli. Policajci nisu mogli da intervenišu svojim helikopterima jer je u njihov vazduhoplovni hangar u torbi s natpisom "bomba" bio postavljen eksploziv, naširoko prepričavaju švedski mediji momente nezapamćene pljačke na tim prostorima.
Pored spominjana Kuma, kao mozga ove operacije, švedski mediji posebno su naglašavali navodnu ulogu dvojice bivših pripadnika "crvenih beretki" kao direktne izvršioce ove spektakularne pljačke. S tim u vezi, oglasio se i ministar Ivica Dačić, koji je izjavio da je srpska policija obavestila Švedsku da bivši pripadnici "crvenih beretki" pripremaju pljačku u toj zemlji.
- Naše ministarstvo je putem oficira za vezu obavestilo Švedsku još pre mnogo vremena da se priprema jedna takva akcija, a na osnovu tih informacija oni očigledno nisu sprečili počinioce - rekao je Dačić.
Švedski tabloid Ekspresen oglasio se juče tvrdnjom, mada ne navode precizan izvor, da su pljačkaši ustvari odneli "samo" 65 miliona švedskih kruna, što je oko 6,3 miliona evra.

Ništa od "milionske dojave"

Švedski mediji preneli su informaciju da je firma G4S ponudila nagradu od sedam miliona kruna, oko 680 000 evra, za svaku informaciju koja bi pomogla da se pljačkaši uhapse. Međutim, portparol njihove policije izjavio je da novac neće biti isplaćen ako se utvrdi da su četvorica uhapšenih zaista počinioci, zato što su uhvaćeni pomoću istražnih metoda, a ne dojava za koje je obećana nagrada.

Нема коментара: