brojač poseta

четвртак, 17. септембар 2009.

Počela jagma za maskama protiv gripa!

Iako se zaraza virusom A (H1N1) u Srbiji još nije dramatično proširila, fabrika „9. septembar" iz Gornjeg Milanovca ne uspeva da isporuči dovoljan broj zaštitnih maski koliko traže apoteke

svinjski grip, maska

Pripreme za epidemiju... Građani sve više traže zaštitne maske

Širenje virusa svinjskog gripa u Srbiji još nije primilo razmere straha od epidemije, ali u apotekama uveliko traje prava jagma za zaštitnim maskama! Jedini domaći proizvođač ovih maski, fabrika „9. septembar" iz Gornjeg Milanovca, proširio je proizvodne kapacitete i povećao broj zaposlenih, koji sada rade u tri smene, sedam dana u nedelji, ali ne uspevaju da prihvate sve porudžbine koje stižu iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Crne Gore...

slika

Direktor fabrike „9. septembar" Tomislav Petrović kaže za Press da je s pojavom svinjskog gripa potražnja za zaštitnim maskama toliko porasla da su oni bili prinuđeni da juče u pogon puste još jednu proizvodnu traku!

Odličan biznis

- Zaposleni u našoj fabrici rade bez prekida da bi zadovoljili potražnju na tržištu. Iako dnevno proizvodimo između 50.000 i 60.000 maski, to nije dovoljno da odgovorimo na zahteve za novim isporukama koje neprekidno pristižu iz mnogih evropskih zemalja. Da imamo još pet mašina i to bi bilo malo samo za potrebe Srbije i okruženja. Crnogorcima smo već isporučili količinu od 500.000 hirurških i epidemioloških maski, ali oni sada šalju nove porudžbine - objašnjava Petrović, i navodi da u Evropi postoje samo tri ili četiri fabrike koje proizvode zaštitne maske, a potrebe su ogromne.

U fabrici „9. septembar" prinuđeni su da odbijaju neke porudžbine koje stižu iz inostranstva jer su na tenderu koji je raspisalo Ministarstvo zdravlja dobili posao i obavezu da do kraja godine isporuče četiri miliona hirurških maski za potrebe zdravstvenih radnika u Srbiji.

- Mi ćemo isporučiti četiri miliona maski za potrebe Ministarstva zdravlja, a ostale količine koje su im neophodne stići će iz uvoza. Organizator ovog posla, odnosno nosilac tendera koji je raspisalo Ministarstvo zdravlja, jeste kompanija „Velefarm". Dvadeset dana u mesecu radimo samo za potrebe ministarstva, a deset dana nam ostaje za sve ostale porudžbine, pa smo prinuđeni da mnoge i odbijemo - kaže Petrović.

Nano-maske najbolje

Direktor „9. septembra" kaže da, osim za hirurške i obične epidemiološke maske, veliko interesovanje vlada i za specijalne, nano-epidemiološke maske, koje su osmišljene i proizvedene u srpskoj fabrici.

- Ove maske su skuplje i njih uglavnom poručuju specijalizovane ustanove kao što su infektivne klinike. Naravno, i građani će moći da ih nabave u apotekama - kaže Petrović.

Nano-maske imaju stepen efikasnosti od čak 98 procenata, ali su i one namenjene samo za jednokratnu upotrebu.

- Posebnim ih čine četiri sloja i dva ojačana filtera, od kojih jedan ima srebrne ili nano čestice koje sprečavaju viruse i bakterije da prodru do disajnih puteva. Sterilne su i predstavljaju odličnu zaštitu za one koji moraju da budu u kontaktu sa obolelima. Imaju tanku aluminijumsku tračicu koja ide preko nosa i prilagođava se fizionomiji lica. Dok stoji na licu, ima maksimalnu efikasnost, ali kada se skine, pa ponovo vrati, ne pruža više prvobitni stepen zaštite - kaže Vladimir Varagić, radnik u „9. septembru".

Dr TiodoroviĆ: Svi ćemo nositi maske!

Epidemiolog i član Radne grupe za pandemiju dr Branislav Tiodorović kaže za Press da zaštitne maske nisu apsolutna zaštita, ali jesu značajno pomagalo jer smanjuju rizik od infekcije.

- Nošenje zaštitnih maski preporučuje se svim građanima kada dođe do epidemije. Da li ćemo u jednom momentu svi nositi zaštitne maske, zavisiće od stepena obolevanja. Ako u Srbiji bude zaražen veliki broj ljudi, onda će maske sigurno biti potrebne svima, a ne samo zdravstvenim radnicima - ističe Tiodorović.

On ističe da su nano-maske proizvedene u gornjomilanovačkoj fabrici atestirane u „Nelson laboratoriji" u SAD i na Politehničkom univerzitetu u Hongkongu, gde je potvrđeno da je stepen njihove efikasnosti veći od 98 odsto.

- Ove maske dobile su i atest od firme „Jugoinspekt" iz Novog Sada, gde je potvrđeno da su napravljene u saglasnosti sa propisima i da mogu biti na srpskom tržištu i u upotrebi - kaže Varagić.

U beogradskim apotekama kažu da je potražnja za zaštitnim maskama velika, ali da pravu navalu očekuju tek s dolaskom hladnijeg vremena, koje će doneti i povećan broj obolelih od svinjskog gripa.

- Upravo smo naručili nove količine običnih, ali i specijalnih nano-maski jer ih naše mušterije sve više traže - rekli su nam u apoteci „Zdravlje" u centru grada.

Нема коментара: