brojač poseta

субота, 26. септембар 2009.

Pljačka veka u Stokholmu: „Crvene beretke" odnele 100 miliona evra?!

Policija u Stokholmu sumnja da iza spektakularne pljačke 100 miliona evra, izvedene u sredu uz pomoć ukradenog helikoptera, stoje bivši vojnici sa Balkana. Presudnu ulogu je, po svemu sudeći, odigrao srpski pilot

Pljačka veka u Stokholmu: „Crvene beretke" odnele 100 miliona evra

Prizor iz filma... Švedski policajci tvrde da ništa slično nisu videli u životu

Spektakularnu pljačku 100 miliona evra iz glavnog trezora novca u Stokholmu, koja je izvedena u sredu ujutro pomoću ukradenog helikoptera, organizovali su bivši pripadnici „crvenih beretki"! Prema navodima švedskih medija, policija je došla do saznanja da je mozak operacije Srbin, rođen u Bosni, koji je u Švedskoj i ranije povezivan s kriminalnim poslovima.

Pljačka veka u Stokholmu: „Crvene beretke" odnele 100 miliona evra

Posle spektakularne pljačke, u poteru za razbojnicima uključena je policija cele Skandinavije! Grupa je izvela klasični helikopterski desant na zgradu za čuvanje i transport novca na periferiji Stokholma, upala u glavni trezor, spakovala plen u vreće i nestala bez traga! Policija sumnja da iza filmske pljačke, prve u istoriji Švedske, stoje najverovatnije bivši vojnici sa Balkana i ratnih poprišta bivše Jugoslavije. Kao mozak ove operacije spominje se jedan od šefova balkanske mafije. U potrazi za pljačkašima policija strogo kontroliše granice, aerodrome i sumnjive automobile, ali još nije uspela da im uđe u trag.

Pljačka se dogodila u sredu, oko pet sati ujutro. Iz helikoptera su iskočila dvojica bivših pripadnika „crvenih beretki", izvesni Kristijan i Dragan, koji su rodom iz Crne Gore. Eksplozivom su napravili rupu na krovu i konopcem se spustili u banku. U trezoru su u tom momentu službenici brojali novac, pripremajući ga za distribuciju u bankomate na celo područje Stokholma. Ni čuvari, ni brojači novca nisu pružali otpor, tako da su pljačkaši naoružani do zuba bez problema došli do glavnog sefa i napunili vreće gotovinom. Čitava operacija trajala je nepunih 20 minuta.

Pljačka veka u Stokholmu: „Crvene beretke" odnele 100 miliona evra

Nosivost helikoptera 4,5 miliona evra

Policija je otkrila da je spektakularna pljačka planirana od maja meseca. U depou novca je u trenutku pljačke bilo oko 100 miliona evra. Međutim, eksperti tvrde da pljačkaši nisu mogli da odnesu tako veliki plen, jer je po gabaritima i tehničkim osobinama u helikopter moglo da stane maksimalno 100 kilograma novčanica. Stručnjaci za dragocene papire tako su izračunali da su lopovi mogli da odnesu najviše 45 miliona švedskih kruna (oko 4,5 miliona evra).

Ukradeni novac mogao bi se odraziti na bankomate na užem području, tako što bi mogli da ostanu bez gotovine. Stručnjaci se slažu da je pljačka pažljivo planirana i da je dosta koštala.

Policija je dobila dojavu o pljački nekoliko minuta posle upada razbojnika u zgradu, ali nije mogla da uđu u zgradu i zaustavi ih, jer su na ključnim prilazima zgradi bili postavljeni „ježevi". Pretpostavlja se da je tim iz helikoptera bio deo veće grupe, jer je deo ekipe imao zadatak da postavi „ježeve" na prilazima prema trezoru, dok su drugi dobili zaduženje da postave lažnu bombu na policijski heliodrom i tako spreče poletanje policijskih helikoptera. Prazan helikopter „bel 206 džet rendžer" pronađen je posle pljačke u jednom šumarku, tridesetak kilometara severno do Stokholma.

- Ovako nešto nisam video u svojoj karijeri. Liči mi na neki kriminalistički film, ali je istinito. Ispitujemo sve detalje - rekao je Kjel Lindgren iz švedske policije.

Jedan švedski dnevni list citira izvor iz policije, koji tvrdi da su organizatori pljačke tražili jako sposobnog pilota iz Srbije. Policija je došla do saznanja da je mozak operacije Srbin rođen u Bosni, koji je u švedskoj povezivan s kriminalnim poslovima. Ekipi je oružje nabavio Srbin koji je osuđivan zbog otmice jednog od najbogatijih Šveđana.

Sem toga, tvrdi se da je Švedska upozorena da bi moglo doći do pljačke uz pomoć helikoptera, jer se policija iz jedne balkanske zemlje dočepala takvih informacija i prosledila ih švedskim kolegama. Policija ni četiri dana posle pljačke nije htela da saopšti kolika je suma odneta iz trezora. Prema nekim saznanjima, u depou se u trenutku pljačke nalazilo više od milijardu švedskih kruna (oko 100 miliona evra). Inače, firma za pružanje sigurnosnih usluga, u kojoj se nalazio novac namenjen bankomatima, ponudila je nagradu od milion dolara za bilo kakvu informaciju koja bi omogućila hapšenje pljačkaša.

Нема коментара: