brojač poseta

понедељак, 28. септембар 2009.

Pao pilot od miliona ni traga!!!

Švedska policija na široj teritoriji glavnog grada Stokholma uhapsila je tokom jučerašnjeg dana više neimenovanih osoba povezanih sa najvećom pljačkom u istoriji ove skandinavske zemlje, među kojima i pilota helikoptera, za koga se sumnja da je nekadašnji vojni specijalac sa prostora bivše Jugoslavije.

Za njega se veruje da je rođak izvesnog četrdesetogodišnjaka, nekadašnjeg vođe jedne od najjačih kriminalnih grupa u Stokholmu, poreklom sa Balkana. Šveđani sumnjaju da je baš taj četrdesetogodišnjak i organizator pljačke veka.
Policija veruje da iza spektakularne pljačke 100 miliona evra stoji najmanje 30 osoba, podeljenih u nekoliko grupa, koje su imale različita zaduženja - od hakera, vojnih specijalaca, pilota, električara...
Pljačka sedišta britanske firme za fizičko-tehničko obezbeđenje G4S izvedena je prošle srede ujutro pomoću ukradenog helikoptera, a iza nje stoje članovi nekadašnje jedinice za specijalne operacije, popularne „crvene beretke“, a sada su članovi protivterorističke jedinice PTJ, javili su švedski mediji.

Kako se saznaje, akcija je planirana od maja ovo godine, a osumnjičeni vođa je pre tri nedelje došao u Stokholm da vidi da li sve teče po planu. U izjavi za list „Ekspresen“ on je negirao da je učestvovao u planiranju pljačke.
- Svakako je da nemam nikakve veze sa pljačkom i to što se desilo u Stokholmu me uopšte ne interesuje. Već šest godina lepo živim u Beogradu i ne treba mi ništa više od toga - izjavio je osumnjičeni.
Policija je pilota uhapsila juče ujutro oko šest sati u njegovoj kući. Kako se saznaje, pilot ima na svoje ime registrovan helikopter koji je korišćen u pljački. Policijska operacija urađena je u tišini i niko od komšija pilota nije čuo da je akcija u toku.
Policijski izvor švedskog dnevnog lista „Ekspresen“ navodi da su pljačku, po scenariju holivudskih blokbastera, najverovatnije izveli „bivši jugoslovenski vojnici“, da je bilo najmanje pet razbojnika, naoružanih automatskim oružjem koji su učestvovali u pljački, plus logistika od oko 25 osoba. List „Ekspresen“ objavio je juče i ekskluzivne fotografija pljačkaša u samom trezoru, u trenutku kada su sa električnom testerom isekli gvozdeni kavez u kome se nalazilo oko 100 miliona evra. Na fotografijama se vidi kako dvojica pljačkaša seku, a zatim u džakove pakuju novac. Policija sumnja da su baš ta dvojica članovi srpske protivterorističke jedinice.
Nekadašnje „crvene beretke“, čiji su članovi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne, evropskim policijama upravo su i poznati po vojnim scenarijima u pljačkama, a spekuliše se da su članovi mahom vojnici i policajci sa prostora bivše Jugoslavije.

Нема коментара: