brojač poseta

петак, 18. септембар 2009.

Pale srpsku zastavu pre parade?!

Na internet sajtu belgradepride.blog.rs juče kao udarna vest stajala najava da će učesnici Povorke ponosa u centru Beograda zapaliti srpsku zastavu

Ovako je bilo prošli put... Obračun policije i navijača

Učesnici Povorke ponosa planiraju da na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu pre početka sutrašnje parade zapale srpsku zastavu. Ovo su juče najavili članovi „Fejsbuk" grupe „Strejt podrška za Povorku ponosa" na sajtu belgradepride.blog.rs! U objavljenom proglasu saopšteno je da će to biti učinjeno kao znak protesta protiv uporne diskriminacije državnih institucija Srbije nad gej-lezbo populacijom.

I dok organizatori Povorke ponosa tvrde da oni ne stoje iza ovog saopštenja, Republičko javno tužilaštvo kaže da je paljenje srpske zastave krivično delo i da će biti sankcionisano prema zakonu!

Zorić: Krivično delo

Proglas na sajtu belgradepride.blog.rs potpisali su Robert Vasić, Jadranka Sudar i Savo Karalić ispred „Fejsbuk" grupe „Strejt podrška za Povorku ponosa" i bloga „Beograd prajd" i on je juče bio postavljen kao udarna vest.

Stižu navijači PAOK-a, Olimpijakosa...

U MUP-u Srbije obavljaju se poslednji dogovori i bezbednosne pripreme za nedeljnu Povorku ponosa. U čitav događaj biće uključeno oko 5.000 policajaca, ali u MUP-u procenjuju da bi sa suprotne strane - navijača i ekstremista - moglo da bude i duplo više.

- Zasad imamo informacije da dolaze navijači PAOK-a iz Soluna koji dolaze u dogovoru sa navijačima Partizana, dok fanovi Olimpijakosa dolaze kod zvezdaša. Očekuje se grupa navijača iz Sofije, kao i iz Republike Srpske. Najstrašnije je što se deca po školama organizuju da dođu i što će biti puno maloletnika. Posle strašnog događaja s francuskim navijačima, traži se način da se bezbednost podigne na još viši nivo - navode u MUP-u.

Kako saznajemo, MUP je do popodne pregovarao sa organizatorima da otkažu Povorku ponosa, ali i sa predstavnicima desničarskih organizacija o mogućim posledicama u slučaju izazivanja incidenata.

- Ovom prilikom želimo da obavestimo javnost da će u nedelju, 20. septembra, u 11 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta pre samog početka Povorke ponosa biti izvedeno ceremonijalno paljenje državne zastave Republike Srbije u znak protesta protiv uporne institucionalne diskriminacije nad LGBT populacijom u Srbiji. Ovaj protestni gest, koji je potpuno legitiman oblik iskazivanja nezadovoljstva u jednom demokratskom društvu, ima za cilj da privuče pažnju srpske i svetske javnosti na diskriminaciju nad LGBT populacijom u ovoj zemlji - navedeno je u saopštenju.

Organizatori akcije ocenjuju i da je „krajnje vreme da se građani ove zemlje probude iz apatije i da se odlučno suprotstave nepravdi i diskriminaciji s kojom se gej-lezbijska populacija u Srbiji suočava svakog dana".

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić kaže da je paljenje državne zastave ozbiljno krivično delo.

- To će biti sankcionisano! Pa nećemo valjda dozvoliti paljenje srpske trobojke! To što je nekom dozvoljeno da se okuplja kako bi iskazao svoje pravo, ne znači da ima pravo da pali državnu zastavu. Paljenje državne zastave je krivično delo povrede ugleda Srbije. Kazna za to je tri godine zatvora i apelujem da se to ne radi. Ako neko bude zapalio srpsku zastavu, nek bude siguran da će ga Republičko javno tužilaštvo goniti - kaže Zorić.

Ne žele više da se kriju... Gej i lezbo populacija traži svoja prava

Podmetačina?

Predstavnica organizacionog odbora Povorke ponosa Dragana Vukčević kaže da nije znala za ovu inicijativu. Kada smo joj pročitali saopštenje sa bloga „Belgradepride", samo je kratko rekla da to nije zvaničan sajt Povorke.

- Molim! Gde to piše? To nije naš sajt, a molim vas da razumete da sam na urgentnom sastanku i da sada ne mogu da pričam - kratko je rekla Vukčevićeva.

Predstavnik Gej-strejt alijanse Boris Milićević, koji će sutra govoriti na paradi, kaže da je to saopštenje podmetnuto!

- To je glupost! To je nečija podmetačina, kao i gomila drugih stvari vezana za LGBT populaciju! To dolazi od onih koji žele da spreče paradu! Ne podržavamo taj gest i osuđujemo paljenje bilo čije zastave. Nadamo se da će država raditi svoj posao i da neće dozvoliti ništa protiv zakona - tvrdi Milićević.

Niko od ministara ne ide na paradu

Nijedan ministar u Vladi Srbije, kao ni premijer Mirko Cvetković, kako smo saznali, neće doći sutra na Povorku ponosa. Jedini predstavnik države biće državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić.

U kabinetu premijera Pressu je rečeno da je Cvetković odlučio da ne dođe na paradu, a potpredsednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Mlađan Dinkić neće doći „zbog privatnih obaveza". Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić je „iz zdravstvenih razloga" sprečen, a ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić u nedelju ima „zgusnut raspored". Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije i ministar za nauku Božidar Đelić je otišao u Pariz da provede vikend s porodicom!

Predsednik Upravnog odbora „Pokreta 1389" Radojko Ljubičić kaže da ova organizacija nema nikakve veze sa saopštenjem objavljenim na blogu „Belgradepride".

- Za to sam prvi put čuo pre dva-tri sata! Naravno da mi to nismo napisali, izgleda je svima najlakše da udare na naš pokret! Inače, njihov vrednosni sistem se i može okarakterisati kao paljenje srpske zastave. Ako je ta najava istinita, onda sad zaista treba zabraniti Povorku ponosa - rekao je juče Ljubičić.

Нема коментара: