brojač poseta

недеља, 20. септембар 2009.

Oštetili 21 automobil!

Nepoznati lopovi obili su i opljačkali automobile na parkingu carine u Nišu. Špediteri ogorčeni jer plac nema obezbeđenje, pa pljačkaši često razbijaju stakla i odnose delove i opremu iz automobila

Oštetili 21 automobil!

Nepoznati lopovi obili su i oštetili 21 automobil na parkingu carine u Nišu! Iz automobila koji su čekali na carinjenje ukradeni su CD plejeri, gume i jedan skuter. Špediteri čija se vozila nalaze na neobezbeđenom parkingu ogorčeni su jer je ovo treća krađa u poslednjih dvadesetak dana.

Oštetili 21 automobil!

Poslednja u nizu krađa dogodila se u noći između petka i subote, na parkingu Elektronske industrije, koji koristi carina. Špediteri ističu da su ova vozila pod carinskim nadzorom i da za njih odgovara Uprava carina. Odgovornost za nastalu štetu odbacuje i „FTO obezbeđenje", koje štiti imovinu u krugu Elektronske industrije, jer Uprava carina sa njima nije zaključila ugovor, pa samim tim nisu imali ni obavezu da se staraju o ovim vozilima.

Dejan Jončić iz špedicije „Transšped" kaže da su špediteri sada na udaru uvoznika vozila koji ih optužuju da su odgovorni za nastalu štetu.

- Automobili su vlasništvo države sve dok se ne okonča postupak carinjenja. Ovo je treći put da su ta vozila obijena jer je carinsko skladište bez ikakvog obezbeđenja. Sada vlasnici vozila od nas zahtevaju da im nadoknadimo štetu. Objašnjavamo im da nismo odgovorni za ovo što se desilo i upućujemo ih da nadoknadu štete ostvare sudskim putem - navodi Jončić.

Saša Rajković, predstavnik špedicije „Rankoni", kaže da namerava da vlasnicima vrati vozila iako nisu ocarinjena, mada će zbog toga platiti kaznu.

- Više mi se isplati da me kazni carina nego da plaćamo štetu na razbijenim vozilima. Jedno staklo košta sto evra, a da ne pominjem ukradene uređaje iz vozila. Iz jednog automobila je ukraden skuter koji je takođe čekao carinjenje - ogorčen je Rajković.

Ivan Ljubić iz špediterskog preduzeća „Sout trak" kaže da su mu lopovi oštetili i pokrali osam automobila.

Carini ukrali pare!

U februaru 2009. godine iz prostorija Carinske ispostave u Nišu ukradeno je 15 miliona dinara. Novac je, umesto u sefu, čuvan u kartonskoj kutiji. Lopovi nisu otkriveni, pa je Uprava carina obeštetila klijente, koji su ovaj novac položili zbog učešća na licitaciji za prodaju vozila.

- Vozila su razbijena i pokradeni su CD uređaji. Jedan automobil sam zatekao na „klocnama" jer su mu odneli sva četiri točka. Na pedesetak metara od skladišta su prostorije „FTO obezbeđenja", ali oni ne reaguju- kaže Ljubić.

Međutim, u „FTO obezbeđenju" tvrde da ne snose odgovornost .

- Mi radimo na osnovu ugovora koje potpisujemo sa klijentima koji žele naše usluge. Na prostoru Elektronske industrije posluje oko 150 pravnih lica, ali se mali broj odlučuje da nas angažuje. Nudili smo saradnju i špediterima i carini, ali oni nisu bili voljni da prihvate naše usluge - kaže Nebojša Milinković, direktor „FTO obezbeđenja".

Carinici koji rade na carinskom skladištu odbili su da komentarišu krađu. Niška policija potvrdila je da je došlo do krađe i da su istog dana počinioci identifikovani.

Нема коментара: