brojač poseta

недеља, 20. септембар 2009.

Obama slabi moć Amerike

Analitičari smatraju da će odustajanje od izgradnje antiraketnog štita u Evropi SAD baciti na kolena pred Rusijom, koja zauzvrat neće pružiti ništa

Medvedev, Obama

Smanjena napetost... Ruski i američki predsednik Medvedev i Obama

Vest da je Barak Obama odustao od izgradnje protivraketnog štita u Evropi s jedne strane je obradovala zapadnoevropske lidere i ruski vrh, dok su američki republikanci, ali i češka opozicija, ogorčeni ovakvim Obaminim potezom.

Ono što je posebno interesantno je što do ovog razvoja događaja dolazi tek nekoliko dana pre nego što će se Barak Obama susresti sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom na zasedanju Glavne skupštine Ujedinjenih nacija.

Poljski i Češki mediji ogorčeni

Poljska i češka štampa ogorčena je ovakvom Obaminom odlukom. Neki tabloidi pišu da ta odluka predstavlja „izdaju".

- Izdaja! SAD su nas prodale Rusiji, zabile su nam nož u leđa", piše visokotiražni dnevnik „Fakt" „Amerika je izdala Poljsku - jedan je od naslova tabloida „Superekspres".

Desničarski list „Žečpospolita" ocenjuje da odluka Amerike „može da izazove zahlađenje u poljsko-američkim odnosima".

- Za Amerikance 17. septembar je dan kao i svaki drugi... Za nas je dokaz nedostatka suptilnosti da se od odbrambenog projekta, važnog za nas, odustane tačno 70 godina nakon boljševičke invazije na Poljsku.

Analitičari širom sveta strahuju da bi ovo povlačenje Amerike moglo dodatno da osnaži Rusiju. „Vašington post" ističe da je novi odbrambeni plan povredio neke američke saveznike u Evropi, ali i da je doneo osmeh na lice Moskve.

Udovoljavanje Moskvi

Obama je, piše ovaj list, zapravo udovoljio neopravdanim zahtevima Putina i Medvedeva.

- Rusija nije bila ugrožena protivraketnim štitom koji je trebalo da bude postavljen u Poljskoj i Češkoj. Moskva se, zapravo, protivi bilo kakvom značajnijem angažmanu Amerike u članicama NATO-a koje su nekada pripadale sovjetskom bloku - napisao je urednik lista.

- Problem će nastati i u odnosima sa Češkom i Poljskom, i bez obzira na to koliko je Obama isticao produbljivanje savezništva s Varšavom i Pragom, ožiljci će ostati, a ohrabreni će biti tvrdolinijaši u Kremlju - stoji u uredničkom komentaru „Vašington posta".

„Fajnenšel tajms" navodi da odluka nije iznenađenje, ali da je morala da bude pažljivo obrazložena, a štit da bude zamenjen nekim drugim, jasnim odbrambenim planom, kako se američki saveznici u Evropi ne bi osetili napušteno.

Protivraketni štit

Ovako je to trebalo da izgleda... Protivraketni štit

- U suprotnom, postoji rizik da Rusija umisli da može, istraje li u nečemu, da natera SAD na povlačenje - piše „Fajnenšel tajms".

Američka administracija povlačenje je objasnila time da su vojni zvaničnici zaključili da su iranske rakete dugog dometa, za koje je sistem razvijan, manje opasne za Sjedinjene Države i evropske saveznike nego što se pretpostavljalo.

Rusija odustala od raspoređivanja raketa na granici s Poljskom

MOSKVA - Rusija je odustala od raspoređivanja raketnih snaga u Kaljinjingradu, u regiji u blizini poljske granice, pošto je američki predsednik Barak Obama odustao od gradnje protivraketnog štita u Poljskoj i Češkoj, izjavio je zamenik ruskog ministra odbrane. Vladimir Popovkin izjavio je da je nakon aktuelnog Obaminog poteza, postavljanje ruskih raketa, postalo nepotrebno. Rusija se oštro odupirala Bušovom planu o postavljanju protivraketnog štita, pa je raspoređivanje raketa na granici sa EU trebalo da bude odgovor na to. Bela kuća odustaće od planova Buševe administracije da izgradi štit u Poljskoj i Češkoj, potvrdio je u četvrtak češki premijer Jan Fišer. Njega je o takvoj odluci obavestio američki predsednik Barak Obama, koji je početkom godine naložio reviziju Bušovog plana. Amerika je u avgustu 2008. potpisala sporazum s Poljskom o postavljanju 10 presretača balističkih raketa dugog dometa, a s Češkom o postavljanju moćnog radara. Putin je najnoviju američku odluku ocenio kao „hrabru i pravednu".

„Indipendent" u svom uredničkom komentaru naglašava da su prilično jednostavni razlozi aktuelne američke administracije za odustajanje od kontroverznog plana Džordža Buša.

Prvo, piše list, izgradnja štita čija bi namena bila da uništava potencijalne iranske rakete i, pre nego što one padnu na evropsku teritoriju, koštala bi oko sto milijardi dolara.

Ranjiva Amerika

„Volstrit žurnal" smatra da odluka o napuštanju plana iz Bušove ere Ameriku čini više ranjivom, ali i manje pouzdanim saveznikom.

- Na kraju krajeva, odluka može ohrabriti Iran da nastavi sa razvojem spornog nuklearnog programa, ali i Rusiju u njenom agresivnom ponašanju prema Evropi - upozoravaju u „Volstrit žurnalu".

Vojni analitičar Majkl Emerson iz Centra za evropsku politiku kaže da se promena plana pojedinim saveznicima neće dopasti.

Istočnoevropski političari kažu da su uznemireni promenom stava Obamine administracije i da je sve snažniji utisak da Vašington više ne smatra region ključnim za američku i evropsku bezbednost.

Promena kursa se ne dopada ni republikancima, jer to doživljavaju kao klečanje pred Rusijom.

Reakcije

Vladimir Putin, premijer Rusije:

„Veoma računam da će iza te, veoma ispravne i smele odluke, uslediti i druge."

Frank Valter Štajnmajer, šef nemačke diplomatije:

„Potez Obamine administracije je signal svim partnerima da američka vlada pristaje na takva zajednička rešenja. To je pravi put."

Vaclav Klaus, češki predsednik

„Potez američke administracije nije nikakvo veliko iznenađenje za nekoga ko je pratio nagoveštaje poslednjih nekoliko dana i meseci. Sto odsto sam uveren da nije reč o zahlađenju u odnosima SAD i Češke."

Mirek Topolanek, bivši premijer Češke

„Ovo je dokaz da su SAD izgubile interes za centralnu Evropu. Posle 20 godina našeg puta ka evroatlantskim strukturama i našeg aktivnog angažovanja u njima, taj proces je zaustavljen."

Gordon Braun, britanski premijer

„Čvrsto podržavam odluku Baraka Obame da odustane od štita u Češkoj i Poljskoj."

Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO-a

„Naše zemlje i naše vojske biće sve osetljivije na raketne napade i osnovni interes NATO-a i Rusije jeste da se ispita mogućnost povezivanja sistema antiraketne odbrane SAD, NATO-a i Rusije."

Нема коментара: