brojač poseta

недеља, 20. септембар 2009.

Obama odbio da obustavi istragu protiv zvaničnika CIA

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da ne namerava da traži od ministarstva pravde da prekine istragu o brutalnom ispitivanju osumnjičenih za terorizam za vreme administracije Džordža Buša.

Obama je rekao da ceni to što bivši šefovi CIA vode brigu o instituciji u čijem su razvoju učestvovali. On je, međutim, naglasio da nipošto ne želi da obara odluke državnog tužilaštva, čiji je zadatak da štiti zakon. Sedam bivših direktora američke Centralne obaveštajne službe zatražilo je od predsednika SAD Baraka Obame da obustavi preliminarnu istragu protiv zvaničnika obaveštajne službe o upotrebi prekomerne sile tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam tokom vladavine Džordža Buša.
Bivši direktori CIA, koje su imenovali i republikanski i demokratski predsednici SAD, pozvali su u pismu Obamu da se zatvori istraga Ministarstva pravde, ocenjujući da bi agenti CIA mogli da se dvoume u ispunjavanju radnih zadataka znajući da mogu biti sudski gonjeni. Oni su ocenili da bi to moglo da "utiče na volju brojnih drugih agenata obaveštajne agencije da preuzmu rizike kako bi zaštitili svoju zemlju".
Bivši direktori CIA su naglasili da je Ministarstvo pravde ranije već proveravalo navode o prekomernoj upotrebi sile protiv osumnjičenih za terorizam.
"Odluka (ministra pravde Erika) Holdera da ponovo otvori istragu stvara atmosferu stalne opasnosti za one koje Ministarstvo pravde nije ranije želelo da istražuje", navodi se u pismu.

Нема коментара: