brojač poseta

петак, 25. септембар 2009.

Obama, Braun i Sarkozi: Iran ima tajno nuklearno postrojenje

Obama, Braun i Sarkozi: Iran ima tajno nuklearno postrojenje

Američki predsednik Barak Obama optužio je danas Iran da više godina gradi tajno postrojenje za proizvodnju nuklearnog goriva i zatražio da Teheran poštuje međunarodna pravila o neširenju nuklearnih sistema.

Obama je ovu optužbu izneo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim premijerom Gordonom Braunom i francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem na samitu Grupe 20 razvijenih zemalja koji se održava u Pitsburgu, javio je Rojters.
Američki predsednik je aktivnosti Teherana označio kao "direktan izazov" i ocenio da one "krše pravila koja moraju da poštuju sve nacije". Za novootkriveno nuklearno iransko postrojenje Obama je rekao da je nespojivo sa miroljubivim nuklearnim programom.

Teheran poslao obaveštenje IAEA
Vlasti u Teheranu obavestile su Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da grade još jedan, dosad neprijavljen, objekat za obogaćivanje uranijuma, pothranjujući tako bojazni da je Iran mnogo bliži atomskoj bombi nego što se ranije mislilo.

Britanski premijer Braun je optužio Iran za prevaru jer je nastavio svoj nukelarni program i ukazao da je međunarodna zajednica spremna da mu uvede još snažnije sankcije.
Francuski predsednik Sarkozi je rekao da je Iran odvukao međunarodnu zajednicu na opasnu stazu i obećao pooštravanje sankcija ukoliko ta zemlja iz korena ne promeni svoju politiku do decembra.

Glavna tema samita G20 finansijska kriza
U Pitsburgu je počeo samit grupe 20 najrazvijenijih zemalja i vodećih zemalja u razvoju (G20), na kojem će se raspravljati o merama za izlazak iz finansijske krize i načinima da se ta kriza u budućnosti ne ponovi.
Lideri G20 će danas tokom dva plenarna sastanka pokušati da postignu dogovor o brojnim važnim ekonomskim pitanjima, među kojima je i reforma sistema upravljanja Međunarodnog monetarnog fonda.
Bela kuća je jutros saopštila da su države članice G20 pristale da ta Grupa od sada postane glavni svetski ekonomski forum "za međunarodnu ekonomsku saradnju".
U saopštenju Bele kuće se ne navodi kakva će biti sudbina Grupe osam industrijski najrazvijenih zemalja. međutim, visoki zvaničnik jedne od zemalja članica G20 izjavio je novinarima da ta odluka ne znači ukidanje G8.
Istovremeno, guverner Kineske centralne banke Sje Duo izjavio je novinarima da će učesnici samita "doneti veoma važnu odluku" kako bi zemlje čije su privrede u razvoju bile više zastupljene u okviru G20.
"Očekujemo da će učesnici samita danas doneti veoma važnu političku odluku u tom smislu", rekao je Duo na konferenciji za novinare.

Vodeće zemlje u razvoju očekuju da dobiju pravo glasa u Upravnom odboru MMF-a, jer smatraju da nisu dovoljno zastupljene u odnosu na evropske zemlje.
Kina se do sada smatrala za državu koja je najmanje zastupljena u G20 sa samo 3,7 odsto prava glasa, dok na primer Francuska ima 4,9 odsto prava glasa.
Članice G20 su Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Britanija i SAD.
Evropska unija, koju predstavlja zemlja koja predsedava EU, i Evropska centralna banka su 20. članica G20.

Нема коментара: