brojač poseta

четвртак, 24. септембар 2009.

NIS želi produžetak monopola na uvoz naftnih derivata

Ruski partner u NIS-u želi da zadrži delimičnu kontrolu tržišta naftnih derivata u Srbiji i posle 2011, kada bi trebalo da bude ukinut monopol na uvoz, saznaje Press. Ukoliko Vlada učini ustupak NIS-u i posle 2011. uvede postepenu liberalizaciju uvoza derivata, vozači će još godinu i po dana točiti najskuplje, a najlošije gorivo u okruženju.

Opravdanje za ovakav eventualni ustupak ruski većinski vlasnik NIS-a vidi u činjenici da je nedavno potpisan ugovor o modernizaciji Rafinerije Pančevo vredan 396 miliona evra, te da će izgradnjom ovog kompleksa početi da se proizvodi ekološki čisto gorivo.

- Potpisujući ugovor o modernizaciji rafinerijskog kompleksa u vrednosti od 396 miliona evra naveli smo da je rok za završetak radova treći kvartal 2012. godine, odnosno godinu i po dana posle otvaranja tržišta za uvoz naftnih derivata. To znači tokom godinu i po dana NIS neće moći adekvatno da konkuriše stranim kompanijama i postepena liberalizacija tržišta bila bi najprihvatljiviji model. Ali u ovom trenutku mi ne vodimo zvanične pregovore sa Vladom Republike Srbije - rečeno je juče Pressu.

Postepenom, a ne potpunom liberalizacijom tržišta, najviše bi izgubili potrošači, jer bi još godinu i po dana točili gorivo lošeg kvaliteta koje je najskuplje u okruženju, kaže Boban Atanacković, predsednik Udruženja vlasnika privatnih pumpi „Nafta".

- Evrodizel, koji se jedini slobodno uvozi, kupuje se za 10 do 15 odsto jeftinije u okruženju, pa se postavlja pitanje zašto bi vozači u Srbiji bili uskraćeni za to pravo - kaže on, podsećajući i na to da bi već uveliko bila započeta postepena liberalizacija uvoza da je NIS novac od Uredbe pre dolaska „Gaspromnjefta" ulagao u modernizaciju. Srbija bi imala jeftinije gorivo znatno boljeg kvaliteta.

Cena goriva pašće za još dva dinara!

Naftni derivati na pumpama u Srbiji trebalo bi sledeće nedelje da pojeftine za oko dva dinara, saznaje Press. Nova cena benzina biće oko 100,70 dinara, a evrodizela 97. Ovo će biti drugo pojeftinjenje u roku od samo dve nedelje, a razlog je nastavak pada cene nafte na svetskom tržištu.

Cena sirove nafte pala je za skoro 2,5 dolara nakon što je Kina objavila da je smanjila potrošnju tog energenta u avgustu. Barel sirove nafte koštao je juče samo 70 dolara, a domaći naftaši kažu da se promena cene benzina i dizela u Srbiji očekuje već u sledeći utorak.

- Imamo pad privrede u celom svetu i gorivo se više ne traži u velikoj meri. Čim je smanjena potražnja za gorivom, onda pada i cena sirove nafte. Potražnja je smanjena jer je kineska privreda u recesiji i nema potrebe za velikim količinama. Kada njihova ekonomija dobro radi, cena sirove nafte kreće se nagore, jer su se Kinezi pokazali kao najveći potrošači. Istovremeno, Amerika nema potrebe za derivatima i zato ni oni ne kupuju velike količine - objasnio je za Press Milan Rakić, predsednik Udruženja privatnih pumpi Srbije (UPPS).

Rakić smatra da cene neće jedno vreme ni padati ni rasti do kraja godine jer neće doći do naglih aktivnosti velikih privreda. Nafta se poslednjih nekoliko meseci kreće između 65 i 75 dolara za barel, a saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović kaže za Press da bi do kraja godine cene mogla da ostanu na ovom nivou.

- I dalje je tržište neizvesno i ne može se precizno predvideti kako će se kretati cena sirove nafte na svetskom tržištu. Ali se ne očekuje nekakav bum u pogledu rasta i verovatno će se cene kretati isto kao i do sada. Naravno ako ne dođe do nekakvih vanrednih situacija - kaže Đogović.

Нема коментара: