brojač poseta

недеља, 27. септембар 2009.

"Inteligentne" kamere koje sprečavaju zločin


Naučnici univerziteta u Belfastu rade na usavršavanju nove generacije kamera za nadzor, koje mogu da detektuju kriminalce pre nego što izvrše zločin, prenosi "Dejli Telegraf".

Kamere će moći da identifikuju sumnjive zločince i da potom spreče mogući zločin. Kada "mozak" kamere proceni da će se desiti neki zločin, verbalno će upozoriti mogućeg zločinca i, ako je neophodno, alarmirati najbližu policijsku stanicu ili policajca.
Tehnologija koja će pokretati kamere, nazvana "Integrisani senzorni informacioni sistem", ili skraćeno ISIS, trenutno se usavršava u centru za informacionu i bezbedonosnu tehnologiju na Kraljičinom univerzitetu u Belfastu.
Tehnologija "ISIS" je dizajnirana tako da može da radi na već instaliranim kamerama za nadzor ulica, stanica i aerodroma.
Putem slika koje će kamera primiti, "ISIS" će napraviti profil individua i proveriti da li se njihovo ponašanje poklapa sa obrascima sumnjivog, agresivnog ili antisocijalnog ponašanja. Iznenadni pokreti, verbalna agresivnost, skriveno lice, samo su neki od kriterijuma po kojima će kamere odabirati sumnjive osobe, koje će upozoriti na ponašanje.
U sklopu kamera za nadzor bi se uskoro mogli naći i detektori metala, mikrofoni i detektori kretanja.
"Želimo da razvijemo sistem koji će pomoći da učinimo stanice i ulice bezbednijim", izjavio je doktor Pol Miler, jedan od naučnika koji radi na ovom projektu.

Нема коментара: