brojač poseta

петак, 25. септембар 2009.

Gradac u opasnosti

Otvoreni ispusti na najvećoj brani na Gradcu doveli do pomora ribe, a seča drveća na obali ugrozila ekosistem reke

Gradac u opasnosti

Na Berkovoj brani na reci Gradac otvoreni su ispusti, zbog čega je došlo do oticanja velike količine vode, nanošenja ogromnih količina mulja na branu i pomora ribe. Nekoliko dana ranije, valjevski ekolozi optužili su radnike preduzeća „Erozija", koji su bili angažovani na javnim radovima uređenja priobalja, da su posekli i zdravo drveće.

Prema tvrdnjama meštana, Berkova brana je otvorena samo zato što u obližnjem ribnjaku u vlasništvu Tiosava Ninovića nije bio dovoljan dotok vode. Dragica Sakić priča za Press da su se na brani pojavili radnici „Vodoprivrede" iz Smederevske Palanke zajedno sa vlasnikom ribnjaka.

- Prvo sam pomislila da su došli da očiste branu. Međutim, rekli su mi da su dobili nalog da otvore branu, da osposobe ustave koje zaustavljaju vodu, kako bi bio ribnjak Tiosava Ninovića imao potrebnu količinu vode. To je dovelo do velikog pomora ribe, tako da ceo grad trpi zbog njegovog ribnjaaka, zato što on neće da očisti jaz kojim dolazi voda do njegovog ribnjaka - kaže meštanka.

Gradac

Krčenje bez plana... Gradac

Rukovodilac preduzeća „Vodoprivreda" za Kolubarski okrug Petar Živojinović kaže da je brana otvorena po nalogu JP „Srbija vode", a na inicijativu vlasnika ribnjaka u Tadića mlinu.

Reakcije nadležnih

n Tehnički rukovodilac JP „Srbijavode" Eugen Lenđer kaže da je popravka ustavica na Berkovoj brani neophodna.

- Moguće da je došlo do manjeg uginuća riba koja se našla u akumulaciji koju stvara brana, da se nisu povukle prema vodi i da su uginule. To je neminovnost, jer ovi radovi se drugačije ne mogu izvesti - navodi Lenđer.

n Direktorka „Erozije" Slavica Rakić objašnjava da radnici koji su krčili obale reke Gradac nisu stručni, ali su imali nadzor inženjera preduzeća.

- Isečena su samo ona stabla koja su bila suva, a među njima su bile i dve sirove vrbe koje su, nadvijajući se nad reku, smetale vodotoku Gradca i telefonskim kablovima razvučenim preko reke - kaže Rakićeva.

- Mi smo dobili nalog da popravimo zatvarače na brani Gradac. Kao razlog je navedeno da je neko neovlašćeno otvorio zatvarače i nije mogao da ih zatvori, što je dovelo do oticanja vode kroz temeljne ispuste, smanjenja nivoa vode u akumulaciji na reci Gradac i prekida dotoka vode do ribnjaka u Tadića mlinu i, verovatno na insistiranja vlasnika tog ribnjaka, „Srbijavode" su nam dale nalog da rešimo taj problem. Da bismo zatvarače popravili, morali smo da otvorimo branu kako bismo prišli zatvaračima - navodi Živojinović. .

Drugi ekološki incident prijavio je predsednik valjevskog Ekološkog društva „Grin bajk" Zoran Mijatović. On tvrdi da su radnici„Erozije", koji su radili na uklanjanju šiblja i otpada u koritima dve valjevske reke, prirodi naneli više štete nego koristi.

- Umesto da se zabrani bacanje otpada, čime bi bilo sprečeno i zagađenje reka i njihovo izlivanje, krče se obale kako bi voda što lakše odnela gomile smeća! U priobalju reke Gradac na potezu od brane do ušća u Kolubaru, uz šiblje isečeno je i nekoliko pedesetogodišnjih žalosnih vrba! Iza njih su ostali panjevi prečnika i preko pola pola metra, a reka je izgubila ogromne krošnje koje su je štitile od zagrevanja - navodi Mijatović.

Нема коментара: