brojač poseta

уторак, 08. септембар 2009.

Gorivo pojeftinjuje za dva i po dinara

Gorivo bi na pumpama u Srbiji od subote moglo da pojeftini za oko 2,5 dinara za litar u proseku. Tako bi motorni benzin sa sadašnjih 105 pojeftinio na 102,5 dinara, dok bi evrodizel umesto dosadašnjih 102,50 koštao 100 dinara za litar.


Ministarstvo rudarstva i energetike bi trebalo da sutra napravi presek cena derivata, dok bi nove cene mogle da se pojave na pumpama od subote.
Ovo bi trebalo da predstavlja izvesno olakšanje za vozače, ali treba reći da se radi o tek drugom pojeftinjenju derivata u ovoj godini. S druge strane, gorivo je u 2009. godini dvanaest puta poskupljivalo, što zbog skoka cene nafte na tržištu, ali i podizanja akciza, pa je Srbija tako zemlja sa najskupljim gorivom u regionu.
Cena sirove nafte, prema kojoj se kod nas vrše petnaestodnevne korekcije, proteklih dana je na svetskim berzama pojeftinila. Od prošle promene cena pojeftinjenje iznosi oko pet odsto, pa bi derivati kod nas mogli da pojeftine za 2,5 dinara po litru.
Naftni derivati su kod nas poslednji put poskupeli 26. avgusta za oko 3,5 dinara po litru, pa je cena benzina skoro dostigla onu prošlogodišnju kada je nafta na svetskim berzama koštala skoro 150 dolara za barel.
Na pitanje zašto je Srbija među zemljama sa najskupljim naftnim derivatima u regionu, ministar energetike Petar Škundrić juče je izjavio da njihova cena zavisi od akciza i skupog procesa prerade u domaćim rafinerijama.
- Ima i zemalja skupljih od nas. Tačno je da spadamo među najskuplje u regionu, ali je jedino naša rafinerija bila uništavana. Cena naftnih derivata mora da bude viša jer moramo više da uložimo u obnovu rafinerije, a posebno u stvaranje tehničko-tehnoloških uslova kako bismo dostigli visok standard ekološke zaštite - rekao je Škundrić.
On je podsetio da je Srbija u uslovima svetske ekonomske krize morala da obezbedi određena sredstva za funkcionisanje države, zbog čega trenutno polovinu cene pojedinih goriva čine zahvatanja države.

Škundrić: Struja i gas neće poskupeti
Električna energija i prirodni gas u Srbiji neće poskupeti do kraja 2009. godine, izjavio je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić. On je rekao da nema uslova da pojeftini gas, iako je njegova cena na evropskom i svetskom tržištu nešto niža nego 15. oktobra 2008. godine, kada je formirana sadašnja cena u Srbiji.
„Zbog gubitaka ’Srbijagasa’ usled dispariteta kursa dolara i dinara, nismo bili u mogućnosti da snizimo cenu gasa”, pojasnio je ministar energetike.

Нема коментара: