brojač poseta

недеља, 27. септембар 2009.

Gadafi: Oformiti savez Afrike i Južne Amerike po ugledu na NATO

Libijski lider Moamer Gadafi pozvao je na osnivanje odbrambenog saveza za Afriku i Južnu Ameriku po ugledu na zapadni savez NATO.


"Moramo da oformimo NATO za jug. I to nije teroristička akcija. Imamo pravo na to", rekao je Gadafi prilikom svoje prve posete Južnoj Americi.
Libijski lider je na samitu 30-ak zemalja Južne Amerike i Afrike optužio Savet bezbednosti UN da je "elitistički klub", u kome zemlje poput Libije nemaju svoj glas i pozvao je na ujedinjenje dva kontinenta kako bi zahtevali promene u svetskoj organizaciji.
Gadafi, venecuelanski lider Ugo Čaves i ostali šefovi država na samitu u Porlamaru u Venecueli pozvali su na uspostavljanje čvršćih veza između dva kontinenta, naročito u ekonomskom i političkom smislu.

Čaves je rekao da Venecuela želi da energetski investira u Afriku i pozvao je na zajedničke rudarske projekte, jer, po njegovim rečima, dva kontinenta imaju ogromne potencijale.
"Odzvonilo je unipolarnom svetu. U 21. veku, Afrička unija i Južna Amerika biće istinski velike sile", rekao je venecuelanski predsednik, aludirajući na dominaciju SAD u svetskoj politici.

Sedam južnoameričkih lidera potpisalo je sporazum za stvaranje regionalne razvojne banke sa početnim kapitalom od 20 milijardi dolara.
Čaves je, takođe, ponudio pomoć u formiranju buduće banke u kojoj će učestvovati i afričke zemlje.
"Mi predstavljamo 65 zemalja sa više od milijardu stanovnika, koji žele da se njihov glas čuje", rekao je brazilski predsednik Luiš Injasio Lula da Silva, koji se složio s Gadafijem da je Savet bezbednosti UN "izgubio na značaju".
Lideri dva kontinenta složili su se da treba reformistati UN, kao i da bi trebalo da prodube međusobnu saradnju u energetici, rudarstvu, finansijama, poljoprivredi i drugim oblastima.

Нема коментара: