brojač poseta

петак, 18. септембар 2009.

Dokument SDB: 1969. uništena sva dokumenta o streljanju Draže!

Press je došao u posed dokumenta Službe državne bezbednosti od 19. maja 1969. godine, koji dokazuje da je Služba uništila kompletnu dokumentaciju o streljanju četničkog generala Dragoljuba Mihailovića, ali i više od 80.000 drugih ljudi, koje je komunistička vlast nazivala narodnim neprijateljima i saradnicima okupatora!

U Belešci sa sednice SDB-a SR Srbije kaže se da je „na osnovu usmenog zaključka užeg kolegijuma SDB-a" doneta odluka da se unište sva dokumenta iz arhivskog fonda Službe, koja su „u datom političkom trenutku predstavljala balast za Službu"!

U dokumentu, koji je zaveden pod službenim brojem 2025/i, navodi se da su uništeni:

1. Celokupna dokumentacija, sa izveštajima, raznim informacijama i podacima za lica kojima se služba bavila.

2. Materijal koji je bio akumuliran u republičkoj DB u vezi sa raznim akcijama Službe, kao što su „Jugoslavija", „Goran", „Niš„, „Globus", „Robert"...

3. Veći broj skripti namenjenih za kurseve SDB.

4. Kartoteka o neprijateljskim i na smrt osuđenim kolaboracionistima okupatora, primljena od SDB-a SSUP-a.

U Belešci se dalje navodi da nije isključeno da je tom prilikom uništeno još poverljive dokumentacije, i objašnjava da je to urađeno zbog brzine ili nestručnosti onih koji su dokumenta uništavali. Službenu belešku potpisao je izvesni Miodrag Teodosijević.

Sagovornik Pressa iz Republičkog javnog tužilaštva kaže da se ovaj dokument nalazi u arhivi koju je BIA nedavno predala Tužilaštvu.

- Postoje indicije da je tom prilikom uništen i veći deo dokumentacije koji se odnosi na likvidaciju Draže Mihailovića, ali i mesta gde je streljan i sahranjen. Upravo zbog toga Tužilaštvo ovih dana traga za Miodragom Teodosijevićem, koji je kao potpisnik ovog dokumenta morao da zna šta je sve tom prilikom uništeno. Isto tako, postoji osnovana sumnja da su, pored Teodosijevića, u uništavanju dokumentacije učestvovali još Milan Jelovac, Franc Paseta i Dane Vukmirović. Njihov zadatak je bio da iz zgrade SIV-a 14. jula 1966. godine uzmu određenu dokumentaciju, i to tako što su kasu otpečatili, a zatim je, pošto su uzeli dokumenta, ponovo zapečatili voskom, za šta postoji i zvaničan zapisnik, do kojeg smo preko BIA takođe došli - kaže naš sagovornik iz Tužilaštva.

Нема коментара: