brojač poseta

недеља, 13. септембар 2009.

Digitalna televizija do 2012, stari aparati nisu za bacanje

Srbija će do 4. aprila 2012. godine preći na digitalno emitovanje televizijskog programa, kao što je i predviđeno, rečeno je na okruglom stolu „Digitalizacija, obaveze i rokovi"

Digitalna televizija do 2012, stari aparati nisu za bacanje

Uskoro bez analognog signala... Ko nema nov TV moraće da kupi poseban adapter

Na okruglom stolu, koji je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije, pomoćnica ministra za telekomunikacije Jelena Surčulija ocenila je da je dobro što su emiteri od početka uključeni u taj proces, i dodala da će mediji moći da u roku pređu sa analognog na digitalno emitovanje programa.

Prema njenim rečima, građani neće morati da kupuju nove televizijske aparate, već će morati da nabave setap boks (setup box), odnosno uređaj koji omogućava prijem digitalnog signala na starim analognim televizorima.

- Bitno je da ti setap boksovi imaju standard koji je predviđen strategijom Ministarstva za telekomunikacije, a to je MPEG 4 i DVBT 2 - kazala je Sučurlija.

Ona je objasnila da je država izabrala najsavremenije tehničke standarde pošto mnoge zemlje koje su već prešle na digitalno emitovanje programa i koje su izabrale starije standarde sada ponovo moraju da to menjaju.

- Vodili smo računa da građani ne dupliraju troškove - kazala je Sučurlija.

Odgovorna urednica redakcije digitalnog programa Radio-televizije Srbije Tatjana Ćitić kazala je da u Srbiji „ništa nije zakonski urađeno u poslednjih sedam godina", i ocenila da u Srbiji ne postoje uslovi za emitovanje programa po standardima koje je izabralo Ministarstvo za telekomunikacije.

Нема коментара: